2021-10-08

Kolory, smaki i aromaty. Poznaj przyprawy kuchni indyjskiej!

Na pewno znasz przyprawy kuchni indyjskiej, które cieszą się największą popularnością: chilli, anyż czy cynamon. Ale czy wiesz, co kryje się np. pod tajemniczą nazwą garam masala? Odkryj wszystkie przyprawy kuchni indyjskiej i korzystaj z nich w swojej kuchni!

Kuchnia indyjska już kilka lat temu stała się czwartą najpopularniejszą kuchnią świata. Za te najbardziej znane dania indyjskie uważa się butter chicken (kurczaka maślanego), samosę, chlebek naan czy matar paneer (groszek z twarożkiem). Co wyróżnia te dania i dlaczego mają tylu swoich miłośników? Sekretem są właśnie przyprawy kuchni indyjskiej i… nie tylko!

Czy to przyprawy kuchni indyjskiej sprawiają, że jest ona tak pyszna?

Na to pytanie można odpowiedzieć: i tak, i nie. Z pewnością przyprawy kuchni indyjskiej są jej ważnym składnikiem. Jednak mówiąc o składnikach potraw dań z Indii, nie można nie wspomnieć o niezwykłym połączeniu, które tworzą. Posiłki na tamtych terenach różnią się od siebie w zależności od regionu, lecz łączy je jedna wspólna cecha. Jaka?

W większości kuchni europejskich składniki na talerzu są do siebie podobne ze względu na smak. Jednak kilka lat temu naukowcy z Indyjskiego Instytutu Technologii w Jodhpur przeanalizowali 2000 przepisów i odkryli coś, co wyróżnia kuchnię indyjską na tle pozostałych: używane składniki nie są do siebie podobne smakowo. Do jednego dania dodaje się cebulę i kokosa, które nie tworzą przecież oczywistego połączenia.

Naukowcy stworzyli więc specjalny wzór, dzięki któremu można obliczyć zróżnicowanie po rozłożeniu jedzenia na cząsteczki. Najmniejsze podobieństwo smakowe występuje właśnie w kuchni indyjskiej. W Europie królują mleko, masło, ryże i chleby, pokrywające się wzajemnie smakami. W Indiach natomiast królują dodatki (także w postaci przypraw), które trudno dopasować do pozostałych, np. zielona papryka, kolendra czy pieprz cayenne.

Talerz pełen jedzenia – zróżnicowane składniki i przyprawy kuchni indyjskiej

Złożoność smaków w indyjskich daniach ma związek z tym, że w Indiach dba się o zbilansowaną dietę. Każdy posiłek ma dostarczyć wszystkich potrzebnych witamin. Thali (dosłownie tłumacząc – to talerz z jedzeniem) jest wypełniony po brzegi różnymi składnikami. Na pewno nie może na nim zabraknąć: roślin strączkowych (dostarczających białko), surowych warzyw (odpowiedzialnych za witaminy i minerały), chleba lub ryżu (węglowodany), jogurtu (wapń), dodatku mięty lub/i kolendry, cukru jaggery oraz masła klarowanego ghee.

Taki talerz jest bogaty w witaminy, ale smaku, aromatu i koloru dodają mu przyprawy. Kuchni indyjskiej nie można opisać jednym słowem właśnie z tego powodu. To kolorowe połączenie ziół i stałych składników, które ma swoich miłośników na całym świecie.

Podstawowe przyprawy kuchni indyjskiej

Liczba podstawowych przypraw używanych w Indiach nie jest stała. Niektórzy kucharze uważają, że jest ich tylko pięć, inni – siedem, a zdarza się, że podawana przez nich liczba przekracza 20! Jest to związane ze zróżnicowaniem kuchni indyjskiej ze względu na region pochodzenia. Jednak są przyprawy, które można uznać w Indiach za te najbardziej charakterystyczne.

Przyprawy kuchni indyjskiej – kurkuma 

Kurkuma znana jest w Polsce od wielu lat, ale pochodzi właśnie z terenów Indii. To przyprawa, która ma charakterystyczny żółty kolor i słodko-ostry smak. Jest delikatniejsza od imbiru, lecz pochodzi ze wspólnej rodziny roślin. Kurkumę używa się w kuchni indyjskiej do takich dań, jak gulasz, kurczak tandoori, zupa z czerwonej soczewicy czy mieszanka ryżu z warzywami.

Przyprawy kuchni indyjskiej – czerwone chilli 

Indyjskie czerwone chilli w kuchni indyjskiej dodaje się na samym końcu gotowania, aby regulować temperaturę potrawy. To przyprawa podobna w ostrości do pieprzu cayenne, lecz jest nieco łagodniejsza. Niektórzy określają jej aromat jako kwiatowy. Czerwone chilli używa się w kuchni indyjskiej do takich dań, jak ostry indyk chilli, wieprzowina vindaloo czy kurczak kolhapuri.

Przyprawy kuchni indyjskiej – garam masala 

Garam masala to jedna z najbardziej znanych przypraw kuchni indyjskiej. Jest mieszanką m.in. pieprzu, cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, kminku, kolendry. Takie połączenie można zrobić samemu, kupując potrzebne składniki lub zamówić już połączone przyprawy w jednym opakowaniu. Garam masalę używa się w niewielkich ilościach w takich daniach, jak paneer tawa masala (ser paneer z pomidorami, cebulą i papryką), pikantny dahl czy chana masala (curry z cieciorką).

Przyprawy kuchni indyjskiej – czarny kardamon

Czarny kardamon ma mocniejszy smak niż kardamon zielony. Ta przyprawa kuchni indyjskiej kupowana jest w strąkach lub mielona. Najczęściej używa się ją do słodyczy i puddingów, ale także do pikantnych dań. Indyjskie dania, do których dodawany jest czarny kardamon, to: ryż biryani, kurczak achari pualo oraz wegański pindi chana.

Przyprawy kuchni indyjskiej – curry

Curry to kolejna mieszanka indyjskich przypraw. Podobnie jak w garam masala łączy się kolendrę, kminek, cynamon, kardamon i pieprz cayenne, ale również kurkumę, imbir i suchą musztardę. Curry w kuchni indyjskiej używa się do takich dań, jak butter chicken, kurczak tikka masala, wołowina vindaloo czy kurczak korma.

Przyprawy kuchni indyjskiej – cynamon 

Cynamon w kuchni indyjskiej używany jest głównie do deserów, ale czasami dodaje się go także do potraw z curry. Ma słodki, ale intensywny smak. Tę przyprawę wykorzystuje się w trakcie gotowania kurczaka curry, butter chicken czy warzywnego gulaszu.

Przyprawy kuchni indyjskiej – imbir 

Imbir jest niezbędnym składnikiem wielu indyjskich dań. Do większości z nich używa się go w postaci pasty imbirowo-czosnkowej. Najczęściej wykorzystuje się go do gotowania warzyw strączkowych, ale również do marynat, a także jako dodatek do herbaty. Najpopularniejszą potrawą z imbirem jest kurczak imbirowo-czosnkowy.

Jak używać przyprawy kuchni indyjskiej?

Myśląc o przyprawach, wyobrażamy sobie wysuszone i mielone składniki. W Indiach przyprawy zazwyczaj zużywa się w całości. Można je marynować i smażyć na oleju. Zawsze trzeba zachować umiar, ponieważ przyprawy kuchni indyjskiej są czasami bardzo intensywne i ostre. Teraz już wiesz, jakie przyprawy kuchni indyjskiej używa się na Półwyspie Indyjskim. Większość z nich znajdziesz w naszym sklepie. Przyrządź pyszne dania prosto z Indii i ciesz się ich wyjątkowym smakiem!  

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel