Makaron chow mein z wołowiną

2020-11-02
Makaron chow mein z wołowiną

Makaron chow mein z wołowiną (dla 2 os.)

Makaron chow mein z wołowiną to treściwe danie, którego bazą jest oczywiście makaron, ale przede wszystkim wołowina. Mięso wołowe zajmuje ważne miejsce w kuchni azjatyckiej jako alternatywa do najczęściej pojawiającego się na stołach drobiu.

Jednak makaron chow mein z wołowiną swój orientalny charakter zyska głównie dzięki dodatkom. W składnikach znajdziesz grzyby mun (nazywane „uchem drzewa”), które po namoczeniu w ciepłej wodzie zwiększą kilkakrotnie swą objętość, charakterystyczne minikolby kukurydzy i kiełki fasoli mung. Są one skarbnicą witamin oraz makro- i mikroelementów. Co z azjatyckimi aromatami? Makaron chow mein z wołowiną nie smakowałby tak dobrze, gdyby nie marynata bogata w sos rybny, sos ostrygowy i sos sojowo-grzybowy.

Zestawienie wszystkich wspomnianych smaków spowoduje, że do przepisu na makaron chow mein z wołowiną będziesz wracać zawsze wtedy, gdy najdzie Cię ochota na prawdziwą „chińszczyznę”. Smacznego!

Lista zakupów:

Sposób przygotowania:

Mocz grzyby mun w ciepłej wodzie przez 1 godz., odsącz. Wołowinę pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości ok. 2,5 cm, usuń błony.

 

Mięso podsmaż na oleju z dwóch stron. W trakcie smażenia dodaj sos rybny, wcześniej namoczone grzyby mun, dolej sos ostrygowy i sojowo-grzybowy. Zalej całość wodą tak, aby przykryć mięso. Dodaj białą część pora pokrojoną wzdłuż na pół, a następnie na cienkie paski w poprzek. Gotuj na małym ogniu, aż wołowina zmięknie (ok. 20 minut).

 

Zagęść sos rozprowadzoną w wodzie tapioką lub mąką ziemniaczaną, wlewając ją powoli do wywaru i od razu energicznie mieszając. Dodaj minikolby kukurydzy pocięte wzdłuż, kiełki fasoli mung i pieprz do smaku.

 

Podaj mięso z makaronem chow mein gotowanym przez 3-4 minuty w osolonej wodzie. 

 

Kliknij TUTAJ i zamów gotowy zestaw do przygotowania makaronu chow mein dla dwóch osób w dwóch wersjach: z wołowiną z grzybami mun i porem oraz z wieprzowiną i minikolbami kukurydzy i bambusem. Smacznego!

 

*zdjęcie poglądowe

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel