Noodle z warzywami w stylu koreańskim

2021-05-11
Noodle z warzywami w stylu koreańskim

Noodle z warzywami w stylu koreańskim (dla 2 os.)

Noodle z warzywami w stylu koreańskim to potrawa, do której nie potrzebujesz wiele składników, ale po przyrządzeniu smakuje jak danie z koreańskiej restauracji. Przepis na noodle z warzywami w stylu koreańskim jest naprawdę szybki, ponieważ wszystko podgrzewasz przy użyciu woka.

Ważną rolę w tej potrawie pełnią dwa główne składniki, czyli makaron z koreańskich zupek oraz kimchi. Koreański guksu jest nieco grubszym makaronem potrzebującym obgotowania. Kimchi natomiast nadaje noodle z warzywami w stylu koreańskim kwasowości, pikantności oraz słoności. Jego ilością dozujesz intensywność tych trzech smaków.

Co jeszcze możesz wykorzystać do przyrządzenia noodle z warzywami w stylu koreańskim? Wszystko zależy od Twojego gustu. Jeśli chcesz dodać nutę słodkości, użyj świeżych warzyw: cebulę, marchew i pomidorki. Spróbuj też szybko smażących się dodatków: papryki, groszku, pay choy, szparagów czy szatkowanej kapusty. Noodle z warzywami w stylu koreańskim nie muszą być wegetariańskie – dodaj kurczaka, krewetki lub bekon i ciesz się dodatkowym smakiem!

Nasza rada: gdy wszystkie składniki nałożysz na talerz, posyp je prażonym sezamem lub polej olejem sezamowym, dzięki któremu noodle z warzywami w stylu koreańskim nabiorą orzechowego charakteru.

Zasmakuj w tym orientalnym połączeniu!

Lista zakupów:

  • 2 paczki błyskawicznych zupek koreańskich
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 średnia cebula pokrojona w kawałki wielkości kęsa
  • 1 mała marchewka pokrojona w kawałki wielkości kęsa
  • garść drobnych grzybków azjatyckich
  • 1/2 szklanki kimchi
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżki sosu rybnego
  • 2 jajka
  • 1/2 pomidora pokrojonego w ósemki
  • zielona część dymki pokrojona w centymetrowe kawałki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki prażonego sezamu

Sposób przygotowania:

Wyjmij makaron z opakowań zupek, połam na mniejsze części i wrzuć do wrzątku. Gotuj połowę czasu podanego na opakowaniu. W tym czasie wyjmij z opakowań zupek paczuszki z przyprawami i sosami, przełóż je do miski i dokładnie wymieszaj. Kiedy makaron będzie gotowy (miękki, ale nie do końca ugotowany), odcedź go i przełóż do miski z przyprawami. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

Rozgrzej wok albo dużą patelnię, wlej olej, dodaj czosnek i smaż ok. 30 sekund, cały czas mieszając. Kiedy czosnek zacznie lekko brązowieć, dodaj do niego cebulę, marchewkę i grzybki. Smaż chwilę, po czym dopraw sosem sojowym i rybnym. Dodaj kimchi i smaż dalej cały czas mieszając, aż warzywa lekko zmiękną.

Przesuń warzywa na brzeg woka lub patelni, robiąc miejsce na jajka. Wlej w to miejsce olej, wylej jajka, rozbij żółtka i poczekaj aż lekko się zetną. Na półpłynne jajka przełóż makaron wymieszany z przyprawami i dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki w woku. Smaż około 2 minuty, aż wszystko dokładnie się połączy, a jajka lekko zbrązowieją.

Wyłącz ogień pod wokiem i dodaj pomidory i dymkę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami – pozostała w woku temperatura powinna pomóc świeżym warzywom lekko zmięknąć.

Gotowe danie wyłóż na talerze, według gustu polej olejem sezamowym i koniecznie posyp prażonym sezamem. Serwuj od razu.

Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Maj 2021

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel