2021-06-02

Orientalne dania wegetariańskie – poznaj Azję w stylu wege

 

 

Wegetarianizm w kuchni azjatyckiej jest znany od wieków. Orientalne dania wegetariańskie to również tradycyjne potrawy, które możesz przyrządzić w domu. Udaj się na wycieczkę pełną smaku przypraw, warzyw, ryżu i tofu!

 

 

Przez długi czas jedzenie mięsa w krajach azjatyckich było luksusem, na który nie każdy mógł sobie pozwolić. To właśnie dlatego wiele tradycyjnych potraw z tamtych regionów przygotowuje się tylko z ryżu, warzyw i przypraw. Orientalne dania wegetariańskie są więc proste i tanie, a do tego mają długą tradycję.

 

 

Orientalne dania wegetariańskie – niezastąpione tofu

 

Tofu jest jednym z najpopularniejszych zamienników mięsa. Podróżując po Azji, znajdziesz je w menu wielu restauracji. Jeśli w karcie nie ma orientalnych dań dla wegetarian, możesz poprosić o zamienienie mięsa na tofu, co nie powinno być żadnym problemem.

Jedną z tradycyjnych potraw kuchni azjatyckiej dla osób niejedzących mięsa jest chòudòufu, czyli dosłownie śmierdzące tofu. To sfermentowane tofu o silnym zapachu, które na kilka miesięcy przed podaniem umieszcza się w mieszaninie sfermentowanego mleka, warzyw i aromatów. Choć nazwa niezbyt zachęca do spróbowania, to orientalne danie wegetariańskie jest niezwykle popularne, a jego przygotowanie różni się w zależności od regionu Azji. Spotkasz je serwowane na ciepło, na zimno, gotowane na parze, duszone, a nawet smażone.

 

Jakie orientalne dania wegetariańskie zjesz w Azji?

 

Wegetariańska kuchnia azjatycka zmienia się w każdym regionie. Dzięki temu zwiedzając Azję, możesz spróbować wielu potraw dla wegetarian oraz wegan. Udaj się w kulinarną podróż po krajach Dalekiego Wschodu i sprawdź, jakie orientalne dania wegetariańskie możesz przygotować w swoim domu.

 

 

 

Orientalne dania wegetariańskie w Indiach 

 

Dania wegetariańskiej kuchni azjatyckiej, które możesz spróbować w Indiach, to:

 

  • choleciecierzyca w sosie curry,
  • papdi chaat – jedna z najpopularniejszych przekąsek fast foodowych, czyli smażone ciasto papdi, na które nakłada się warzywa, a następnie przyprawia kolendrą i innymi przyprawami,
  • żółty dal – żółty groch z kurkumą, kminkiem, pieprzem cayenne i goździkami.

 

Orientalne dania wegetariańskie są częścią kultury Indii. Bezmięsna kuchnia zakorzeniła się tam wiele lat temu, lecz obecnie liczba osób niejedzących mięsa zaczyna się zmniejszać. Ta przemiana ma związek z większą dostępnością mięsa na rynku indyjskim. Nie zmienia to faktu, że wegetarianizm nie jest tak bardzo ugruntowany w żadnym kraju na świecie, jak w Indiach.

 

 

Orientalne dania wegetariańskie w Chinach

 

Najbardziej popularnym orientalnym daniem wegetariańskim w Chinach jest luóhàn zhāi (rozkosz Buddy), czyli gotowane warzywa w bulionie na bazie sosu sojowego. Czasami dodaje się do nich jajko lub owoce morza, ale nie jest to konieczne. Dzięki temu może być doskonałym wegańskim obiadem.

Wegetarianizm jest stosowany w Chinach od wieków – ze względu na duże zaludnienie kraju. Dieta Chińczyków składała się przez wiele lat tylko z ryżu i warzyw, ponieważ nie było ich stać na zakup mięsa. Młodzież uczy się o zdrowym stylu życia już w szkole, gdzie zachęca się, lecz nie nakazuje, do jedzenia bezmięsnych potraw. Wschodni naukowcy uznają też powszechnie, że wegetarianizm służy zdrowiu.

 

Orientalne dania wegetariańskie w Japonii

 

Kuchnia japońska to głównie ryby, więc znalezienie tradycyjnych orientalnych dań wegetariańskich może być problematyczne. Nie jest jednak niemożliwe! Coraz częściej przyrządza się wegetariańskie lub wegańskie sushi. Popularne jest również japońskie curry podawane z ryżem lub makaronem. Możesz też ugotować ramen na bulionie warzywnym.

 

 

Orientalne dania wegetariańskie w Tajlandii 

 

 

Japonia słynie z ryb, a Tajlandia z wieprzowiny. Jednak jedząc w tajlandzkich restauracjach, bez problemu możesz wyeliminować mięso i zamówić orientalne dania wegetariańskie. Dla miłośników potraw bezmięsnych doskonałe będą: pad kra pao, czyli smażone pieczarki w papryczkami chilli i bazylią podawane z ryżem oraz som tum – sałatka z papai, pomidorów i orzeszków ziemnych.

 

 

Tradycyjne orientalne dania wegetariańskie znane od wieków

 

 

Bycie wegetarianinem w Azji może wydawać się trudne, lecz wcale takie nie jest. Ważne, aby zachować cierpliwość, gdy będziesz prosić o daną pozycję z menu w wersji bezmięsnej. Warto nauczyć się kilku zwrotów, dzięki którym łatwiej będzie otrzymać wegetariańską potrawę. Nie trzeba jednak zmieniać lub rezygnować z tradycyjnych potraw, aby otrzymać orientalne dania wegetariańskie.

 

Będąc w Azji, spróbuj smażonego ryżu (chǎofàn). To orientalne danie dla wegetarian może być podawane z mięsem lub tofu, ale również tylko z warzywami. Alternatywą tej potrawy jest (chow mein), czyli makaron z warzywami, często posypany sezamem. Inne orientalne dania wegetariańskie warte skosztowania to:

 

  • congee – kasza ryżowa posypana tofu, warzywami i imbirem z gotowanymi jajkami i sosem sojowym,
  • naleśniki scallion (zwane również cong you bing) – pikantne naleśniki z kawałkami cebuli i olejem,
  • hot pot – surowe składniki, które gotuje się w warzywnym bulionie.

 

Jak widzisz, podróżowanie po Azji i zachowanie wegetarianizmu nie jest niczym trudnym, a wiele azjatyckich potraw bez mięsa możesz przygotować w swoim domu. Ważne są przyprawy oraz to, aby składniki były świeże. Spróbuj przyrządzić orientalne dania wegetariańskie we własnej kuchni i wybierz się na wegewycieczkę po azjatyckich smakach!

 

 

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel