Przystawka, składnik dań głównych i dodatek do tradycyjnych koreańskich potraw – takie jest właśnie kimchi, wizytówka koreańskiej kuchni. Spróbuj przygotować je samodzielnie w domu!
Kimchi to fermentowana kapusta z dodatkiem ostrych przypraw. Występuje w ponad 200 odmianach: możesz przyrządzić je nie tylko z kapusty pekińskiej, ale i kalarepy, marchwi, kapusty białej, a nawet z ogórków i rzodkiewki.
To jedna z najzdrowszych potraw na świecie, którą możesz dodać do niemal wszystkich wytrawnych potraw. Szczególnie polecamy zupę na ostro z boczkiem, kimchi i grzybami shiitake, pierożki z tofu lub wieprzowiną i kimchi oraz ryż podsmażany z kimchi i sadzonym jajkiem.
Kimchi nie jest wcale trudne do przygotowania. Wymaga jedynie kilkunastu minut pracy i wystarczą 2-3 dni oczekiwania, aby śmiało je konsumować. Im dłużej stoi w zamkniętym pojemniku, tym staje się bardziej kwaśne.
Czy kimchi skradnie również Twoje serce? Zamów dodatki do jego przygotowania albo wybierz gotową wersję!