Przepis na krewetki w sosie imbirowym

2021-02-04
Przepis na krewetki w sosie imbirowym

Przepis na krewetki w sosie imbirowym (dla 2 os.)

Krewetki w sosie imbirowym to świetne danie dla osób prowadzących zdrowy styl życia. Jest lekkostrawne, a dzięki delikatnym i smacznym krewetkom ma wysoką wartość odżywczą przy niskiej zawartości tłuszczów nasyconych (0,8 g na 100 g mięsa) i niskiej kaloryczności. Krewetki w sosie imbirowym to bogate źródło dobrze przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz cennych składników mineralnych, takich jak fosfor, wapń czy glikofosforan, które nadają temu daniu właściwości afrodyzjaku.

Rozgrzewające i pobudzające krążenie działanie mają także przyprawy zawarte w przepisie na krewetki w sosie imbirowym. Imbir, znane chińskie kłącze, zawiera prozdrowotne olejki eteryczne (gingerol i zinferon), a sama roślina znana jest z właściwości bakteriobójczych, przeciwzapalnych i przeciwbólowych, wzmacnia odporność, poprawia koncentrację i jest uznawana za superfoods.

Dziś proponujemy specjalne połączenie tych składników: krewetki w sosie imbirowym podane z ryżem lub makaronem.

Lista zakupów:

Sposób przygotowania:

Dymkę pokrój w krążki. Korzeń imbiru obierz i bardzo drobno posiekaj. Włóż do rondla wszystkie składniki poza krewetkami i papryką. Zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu przez ok. 2 min. Dodaj krewetki i pokrojoną w słupki czerwoną paprykę. Gotuj jeszcze przez ok. 3 min. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ryżem lub ulubionym makaronem przygotowanym według wskazań na opakowaniu. Smacznego!

* zdjęcie poglądowe

Pokaż więcej wpisów z Luty 2021

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel