Przepis na kurczaka w tempurze z warzywami

2020-06-10
Przepis na kurczaka w tempurze z warzywami

Przepis na orientalnego chrupiącego kurczaka z warzywami (dla 2 os.)

Zamarzył Ci się kurczak w tempurze? Przepis czeka na Ciebie poniżej! Tempura to oryginalna panierka japońska przygotowana na bazie mąki pszennej i mąki z tapioki. Stosuje się ją m.in. do obtaczania warzyw, grzybów, ryb czy owoców morza. Prawdziwym hitem jest jednak kurczak w tempurze: przepis i wysokiej jakości produkty wystarczą, aby przygotować samodzielnie pyszne i chrupiące danie.

Aby usmażyć jędrne i chrupiące kawałki kurczaka, przygotuj ciasto na bazie lodowatej wody (najlepiej o konsystencji ciasta naleśnikowego z grudkami mąki). Dobrze, żeby ciasto było dobrze napowietrzone, z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Pamiętaj tylko, żeby kawałki kurczaka pokroić na kawałki w podobnym rozmiarze. Temperatura oleju jest nie mniej ważna i powinna wynosić ok. 170oC. Aromatyczny, chrupiący kurczak w tempurze? Przepis wszystko wyjaśni!

Lista zakupów:

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka pokrój na kawałki, wymieszaj w misce z jajkiem, mąką, solą, pieprzem oraz siekaną trawą cytrynową.

 

Warzywa (paprykę, pieczarki, marchewkę, cebulę i groszek) chwilę podsmaż na oleju sezamowym, po czym zalej przygotowanym bulionem. Gdy całość się zagotuje, dodaj sos Chilli Sriracha. Duś jeszcze parę minut.

 

W osobnej misce umieść tempurę. Obtocz w niej kurczaka i usmaż na głębokim i mocno rozgrzanym tłuszczu. Na koniec skrobią ziemniaczaną zagęść sos z warzywami.

 

Podawaj z ryżem ugotowanym według przepisu z opakowania. Posyp sezamem.

 

*zdjęcie poglądowe

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel