Przepis na makaron soba z tofu i warzywami

2020-07-30
Przepis na makaron soba z tofu i warzywami

Przepis na makaron soba z tofu i warzywami (dla 2 os.)

Makaron soba z tofu to kultowy makaron z Japonii nazywany kitsune-soba. Szybki, wegański i naprawdę pyszny! Przepis znajdziesz poniżej.

Receptura na makaron soba z tofu nie jest skomplikowana. Główne role grają soba i tofu. Długi, cienki, brązowy makaron soba powstaje ze zmielonych nasion gryki, wody i dodatków. W ostatnim czasie upodobała sobie go dieta SIRT – gryka bowiem jest bogata w polifenole, które opóźniają proces starzenia. Tofu zaś to sojowy twarożek o dużej zawartości białka i roślinnych tłuszczów nienasyconych. Można je marynować, smażyć na dużym ogniu albo jeść na zimno, np. z czosnkiem.

Oryginalnie w przepisie na makaron soba z tofu sojową kostkę możesz potrakować dowolnie: pociąć ją w drobne kawaki lub na cienkie paski, wcześniej podsmażyć lub też nie. Niech nasz przepis na makaron soba z tofu i warzywami Cię zainspiruje. Ugotuj go z odpowiednio przygotowanym sosem, nadaj typowy azjatycki smak i… przedłuż sobie młodość!

Lista zakupów:

Sposób przygotowania:

Paprykę pokrój na kawałki. Odetnij końcówki fasolki szparagowej. Sezam upraż na suchej patelni. W miseczce wymieszaj składniki sosu, tj. sos sojowy, cukier trzcinowy, ząbek czosnku, sok z limonki, chilli, kurkumę.

 

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z przygotowanym sosem.

 

Na oliwie podsmaż warzywa, tak aby były chrupiące. Dodaj pokrojone w kostkę tofu. Połącz z makaronem doprawiony sosem i chwilę podduś. Danie posyp sezamem. 

 

*zdjęcie poglądowe

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel