Przepis na steki wołowe z udźca w sosie imbirowym z grzybami mun

2020-06-02
Przepis na steki wołowe z udźca w sosie imbirowym z grzybami mun

Przepis na steki wołowe z udźca w sosie imbirowym z grzybami mun (dla 2 os.)

Lista zakupów:

  • 400 g steków wołowych z udźca w plastrach
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 2 łyżki mielonego imbiru (marynowanego lub świeżego)
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • Kilka kropli sosu tabasco (lub szczypta pieprzu cayenne lub ostrej papryki)
  • Czarny pieprz grys - do smaku
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 25 g grzybów mun suszonych pociętych
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 g ryżu - ugotowanego według przepisu z opakowania
  • Surówki według uznania

Sposób przygotowania:

Steki w temperaturze pokojowej obtocz w oleju. Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej olej i na większym ogniu podsmażaj steki przez 2 minuty, następnie przewróć na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj i podsmaż imbir, sos ostrygowy, sos tabasco i szczyptę pieprzu, a po chwili wlej 2 szklanki gorącej wody. Zmniejsz ogień i duś całość pod przykryciem przez 75 minut, obracając mięso w tym czasie kilka razy.

Grzyby mun opłucz, zalej chłodną wodą i odstaw do namoczenia na minimum 30 minut. Po tym czasie odsącz je i odciśnij.

Po uduszeniu mięsa dodaj grzyby, wymieszaj i zagotuj. Dolej olej sezamowy i duś dalej pod przykryciem przez 45 minut do kruchości mięsa.

Dodaj zaprawę mąki pszennej z zimną wodą i kilkoma łyżkami sosu z patelni. Sos zredukuj. Podawaj z ryżem i surówkami.

 

*zdjęcie poglądowe

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel