Przepis na tradycyjny japoński tamagoyaki

2021-07-06
Przepis na tradycyjny japoński tamagoyaki

Przepis na tradycyjny japoński tamagoyaki (dla 1 os.)

Omlet japoński tamagoyaki znany jest również jako japoński naleśnik. W Japonii to tradycyjny przysmak podawany na śniadanie w towarzystwie nigiri. Swoją nazwę zawdzięcza prostokątnej patelni tamago, na której się go przyrządza. Ważnym punktem podczas gotowania japońskiego tamagoyaki jest dobre rozgrzanie tamago, aby nie przywarł do naczynia.

Przed XVIII wiekiem japoński tamagoyaki uważany był za danie ekskluzywne. W obecnej formie przyrządza się go dopiero od drugiej połowy XIX wieku. Przepis nie jest trudny, lecz przygotowanie tego dania wymaga pewnej wprawy. Nie przejmuj się więc, jeśli pierwszy japoński tamagoyaki nie będzie idealny!

Pamiętaj o proporcji mieszanki jajecznej i dashi – na jedno jajko powinno się dodać jedną łyżeczkę dashi. Gdy będziesz przygotowywać japoński tamagoyaki po raz kolejny, możesz zmienić nieco ilość składników.

Lista zakupów:

  • 3 duże jajka
  • 3 łyżeczki dashi
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka mirinu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Opcjonalnie: 1 szczypta soli

Akcesoria:

Sposób przygotowania:

Do miski wbij jajka. Rozmieszaj je na gładką masę pałeczkami zygzakowatym ruchem lub ubijaczką. W osobnej misce wymieszaj pozostałe składniki: dashi, cukier, mirin, sos sojowy + opcjonalnie do smaku szczyptę soli. Połącz obie mieszanki, delikatnie mieszając. Przelej całość do dzbanka lub naczynia z dziubkiem, z którego łatwo będzie przelewać mieszankę na patelnię.

Na średnim oleju rozgrzej patelnię. Przetrzyj ją naoliwionym ręcznikiem papierowym i nalej odrobinę mieszanki – jeśli zacznie skwierczeć, to znak, że patelnia jest dobrze rozgrzana. Nalej cienką warstwę mieszanki tak, aby pokryć całą powierzchnię patelni. Gdy warstwa lekko zastygnie, ale nadal będzie miękka, zacznij ją zwijać w kształt kłody od jednej strony patelni do drugiej.

Pałeczkami rozprowadź olej po całej patelni, a następnie przesuń zwinięty omlet na jedną stronę. Naoliw pozostałą część patelni i nalej kolejną warstwę mieszanki jajecznej. Nowa warstwa mieszanki musi połączyć się ze zrolowanym omletem, dlatego pałeczkami podnieś omlet i przechylając patelnię, rozprowadź mieszankę.

Powtarzaj naoliwianie patelni na przemian z dokładaniem kolejnych warstw mieszanki aż do jej wykończenia.

Ciepły omlet zdejmij z patelni. Połóż na bambusowej macie do sushi i zawiń. Uformuj prostokątny kształt z omletu i odstaw zawinięte tamagoyaki w macie na 5 minut do wystygnięcia. Możesz zawiązać sznureczkiem matę w połowie, aby tamagoyaki miało piękny kształt.

Wyjmij omlet z maty i potnij na 1-2 centymetrowe plastry. Twój japoński tamagoyaki jest gotowy!

Pokrojone tamagoyaki ułóż na długim talerzu, aby danie się ładnie prezentowało. Pokrojone tamagoyaki możesz również wykorzystać do sushi – w formie nigiri lub maki.

Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2021

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel