Smażony ryż z krewetkami w chilli

2021-08-06
Smażony ryż z krewetkami w chilli

Smażony ryż z krewetkami w chilli (dla 2 os.)

Duet subtelnego smaku krewetek i chilli w aromatycznym oleju sojowym tworzy kompozycję idealną. Prosty w przygotowaniu smażony ryż z krewetkami w chilli jest idealnym posiłkiem dla miłośników azjatyckiej kuchni.

Zarówno krewetki, chilli, jak i imbir to afrodyzjaki, dlatego warto zaplanować to danie na romantyczną kolację we dwoje.

Przygotowując smażony ryż z krewetkami w chilli, pamiętaj, by ryż nie był rozgotowany. Możesz wykorzystać ten ugotowany poprzedniego dnia – to sposób Azjatów na niemarnowanie żywności. Dekorując swoje danie pachnącymi, zielonymi listkami kolendry, przełamiesz smak potrawy i dodasz jej świeżych barw.

Lista zakupów:

Sposób przygotowania:

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją i przełóż na talerz do ostygnięcia.

Obierz krewetki z ogonków.

Zetrzyj imbir i czosnek, a następnie podsmaż je lekko na oleju roślinnym do zarumienienia. Do gorącego oleju dodaj krewetki. Smaż krótko, maksymalnie 2 min. Dopraw solą i pieprzem.

Odłóż krewetki na talerz, a na patelni umieść ryż. Dodaj do niego chilli w oleju i podsmażaj przez ok. 4-5 min., cały czas mieszając.

Do ryżu dodaj przygotowane wcześniej krewetki i wymieszaj wszystkie składniki na patelni.

Danie serwuj udekorowane kolendrą.

Smacznego!

 

Autorem przepisu jest Rafał – laureat konkursu na kanale YouTube na przepis z chrupiącym chili w oleju. Gratulujemy! Organizatorem zabawy był Czerwony Pingwin, mistrz konsumowania ostrego jedzenia.

 

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2021

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel