Sosy

( ilość produktów: 76 )

Sosy w kuchni azjatyckiej zajmują wyjątkowe miejsce – stanowią dodatek do praktycznie każdej potrawy. Są składnikiem marynat wzbogacających smak dania już w pierwszym kroku ich przygotowywania. Podaje się je również jako uzupełnienie smaku według gustu, czyli w postaci sosów do maczania kąsków lub polania gotowych sałatek czy makaronów. Te najpopularniejsze sosy azjatyckie mają często wielowiekową tradycję - jak sos sojowy. Sos sojowy jasny służy do przyprawiania, a sos sojowy ciemny do gotowania. Na rynku można też znaleźć sos sojowy bezglutenowy czy z obniżoną ilością soli. Wiele form przybiera też sos sriracha, czyli ostry sos na bazie chilli. W Azji znane są też sosy o niezliczonej ilości aromatów i smaków: sos rybny, sos ostrygowy, sos hoisin, sos grzybowy, sos śliwkowy, sos teryiaki, pad thai czy kabayaki.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel