2021-04-06

Jak zrobić chińskie danie w domu? Poznaj 5 wskazówek

Przygotowanie pysznej chińszczyzny wcale nie musi wiązać się ze spędzeniem kilku godzin w kuchni. Zastanawiasz się, jak zrobić chińskie danie w domu? Oto pięć wskazówek, które pomogą Ci przyrządzić doskonałą chińszczyznę. 

Kuchnia chińska nie należy ani do skomplikowanych, ani czasochłonnych. Chińczycy mają tylko kilka przepisów, które rzeczywiście przygotowują podczas długich, leniwych weekendów. Na przygotowanie większości dań rodem z Państwa Środka potrzebujesz tylko… 30 minut.

Nie wierzysz? Wystarczy, że zapamiętasz pięć prostych reguł, którymi kierują się Chińczycy w przyrządzaniu swoich tradycyjnych, codziennych posiłków.

Jak zrobić chińskie danie w domu? Zadbaj o równowagę

Większość przepisów na pełne wartości odżywczych posiłki w Chinach obejmuje produkty spożywcze z różnych kategorii: warzywa, mięso, ryby, ryż itp. W ten sposób Chińczycy zapewniają sobie zbilansowane spożycie wszystkich składników odżywczych. Przykład? Garść chrupkich, kolorowych warzyw, kurczak lub łosoś bogaty w proteiny i dołączone do nich węglowodany, np. makaron lub ryż.

Różnorodność smaków i technik

W chińszczyźnie nie chodzi o to, aby dzień po dniu przygotowywać makaron w sosie z kurczakiem. Tutaj liczy się różnorodność – to ona jest przyprawą życia! Prawidłowy chiński posiłek składa się z wielu różnych składników: bogatych w smaku i lekkich, krótko smażonych i gotowanych na parze. W ten sposób Chińczycy otrzymują ekscytującą mieszankę smaków i tekstur. Jak zrobić chińskie danie w domu? Porzucić monotonię!

 

 Jak zrobić chińskie danie w domu? Nie zapomnij o marynowaniu…

Kuchnia chińska jest bogata w wiele technik kulinarnych, ale jedną z najważniejszych jest zdecydowanie marynowanie. Odpowiednio długie leżakowanie w aromatycznej marynacie może wzbogacić smak praktycznie każdego dania z mięsa lub owoców morza. Nawet krótka chwila nacierania czy namaczania surowego mięsa wystarczy, by po jego przyrządzeniu poczuć znaczącą różnicę w wyrazistości smaku.

…za to zapomnij o tłuszczu

Szybkie smażenie na skwierczącym woku – po ten sposób przyrządzania dania chińscy szefowie kuchni sięgają najczęściej. Nie zdziw się, gdy w przepisie na to, jak zrobić chińskie danie w domu, znajdziesz zdanie: użyj jednej łyżki oleju. To często jedyny tłuszcz, jakiego się używa w kuchni! Dodaje się za to składniki wolniej gotowane na parze lub duszone. Po prostu dania chińskie nie są zbyt tłuste.

Jak zrobić danie chińskie w domu? Wybierz dobry wok

Przygotowując chińszczyznę, nie używa się stosów naczyń i przedmiotów do gotowania. Wystarczy wok (czasami rondel lub dwa). To on jest prawdziwym sekretem restauracji nadających autentycznego chińskiego smaku. Co ciekawe, promieniowanie cieplne, które emituje smażenie w bardzo wysokiej temperaturze, w Chinach nazywa się „oddechem woka” („Wok Hei” lub „Wok Chi”). A jeśli nie posiadasz woka? Zawsze możesz użyć innej, mniejszej patelni.

A po obiedzie – czas na herbatę

Chińszczyzna to danie idealne do dzielenia się – z rodziną, przyjaciółmi, bliskimi. Niemal wszystkie dania jedzone są wspólnie. Dlatego w Chinach często włącza się czajnik w trakcie lub zaraz po obiedzie. Dzbanek chińskiej herbaty oczyszcza żołądek po jedzeniu, pomaga w trawieniu i… wzmacnianiu relacji!

Przygotowanie dobrej chińszczyzny nie jest więc wcale takie trudne. Nie trzeba też jechać do Chin po autentyczne smaki: produkty kuchni chińskiej są dostępne na wyciągnięcie ręki, także w naszym sklepie. Powodzenia w gotowaniu!

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel