2021-07-09

Wybierz azjatyckie jedzenie weselne i zaskocz gości orientalnym menu

 

 

Trzydniowa uroczystość pełna pysznych, miejscowych potraw – tak bawią się na uroczystościach zaślubin mieszkańcy Dalekiego Wschodu. Sprawdź, jakie azjatyckie jedzenie weselne króluje na ich stołach.

 

Obyczaje ślubne pełnią w Azji ważną rolę – do dzisiaj przetrwało ich znacznie więcej niż w Europie. W Chinach przyszły mąż strzela z łuku do narzeczonej, a w Japonii panna młoda ubrana jest cała na biało lub fioletowo. Mieszkańcy Indii kontynuują zwyczaj związany z kradzieżą butów pana młodego przez siostry i kuzynki jego przyszłej żony.

 

 

Radość z zawarcia związku małżeńskiego udziela się również gościom – zdarza się, że uroczystość zaślubin trwa trzy dni. Nie brakuje tańców i przysmaków. Jakie azjatyckie jedzenie weselne przygotowuje się we wschodnich krajach?

 

 

Azjatyckie jedzenie weselne w Chinach

 

Głównymi daniami na chińskich stołach są homar, symbolizujący smoka oraz kurczak – symbol feniksa. Ma to związek z mitologią chińską, w której mężczyzna jest smokiem, a kobieta feniksem (czasami małżeństwo przedstawia się również jako yin – mąż i yang – żona). Potrawy podawane są w całości i mają zwiastować szczęście dla młodej pary, które nigdy nie będzie naruszone. Oprócz tego jako azjatyckie jedzenie weselne podaje się kaczkę, czyli znak wierności. Zazwyczaj jest to pieczone mięso kaczki ze słodkim sosem śliwkowym lub podane po pekińsku – oczywiście obie wersje serwowane są w jednym kawałku.

 

Azjatyckie jedzenie weselne Chińczyków składa się z 8 lub 9 dań. Z czego to wynika? Osiem, czyli ba brzmi podobnie do innego słowa – szczęście, natomiast dziewięć (jiu) wypowiada się prawie tak samo jak długie. Dzięki temu młoda para żyje długo i szczęśliwie. Tradycyjne potrawy, które pojawiają się na stołach, mają na celu uhonorowanie rodziców oraz krewnych. Oprócz jedzenia na wesele w Chinach ważne są kolory. Podczas każdej uroczystości króluje czerwień. Nie inaczej jest więc podczas ślubów. Cała sala udekorowana jest w kolorze czerwonym, który reprezentuje m.in. bogactwo, fortunę i miłość.

 

Azjatyckie jedzenie weselne w Japonii

 

Japoński ślub rozpoczyna się od ceremonii, podczas której para młoda trzykrotnie pije sake. Pierwszy łyk symbolizuje uznanie przodków, drugi – wzajemną troskę, a trzeci – płodność. Po nowożeńcach z filiżanek piją ich rodzice, aby stworzyć wspólną rodzinę. To główny zwyczaj weselny w tamtych regionach.

Azjatyckie menu weselne w Japonii nie jest rozbudowane, a cała ceremonia jest minimalistyczna. Gdy Japończycy zasiadają do stołów, pojawia się na nich azjatyckie jedzenie weselne: czerwony ryż, wodorosty i ryby. Podawana jest również ikra śledzia – symbol płodności i obfitości. Są to żółte lub różowe jajeczka rybne, które wcześniej suszy się na słońcu, a następnie marynuje się w koszernej soli.

 

Azjatyckie jedzenie weselne w Korei

 

W Korei na weselach najczęściej na stołach zobaczysz ryż i zupy. Głównym przysmakiem z tamtych regionów jest Galbi Tang – zupa z żeber wołowych w bulionie z niewielką ilością makaronu i cebulą. Oprócz tego z pewnością jako azjatyckie danie na wesele zostanie podany Yuk Hui, czyli tatar ze steków wołowych wymieszany z koreańską gruszką, olejem sezamowym i doprawiony czosnkiem. Azjatyckie jedzenie weselne to również desery. Tym najbardziej popularnym jest Yak Shik, czyli galaretka z kleistego ryżu posłodzona brązowym cukrem, z dodatkiem rodzynek, orzeszków pinii i kasztanów.

 

Wiele azjatyckich potraw w Korei jest symbolem wspólnego życia lub dzietności. Yak Shik ma symbolizować właśnie dzieci. Za długą pomyślność odpowiada makaron, a za płodność i mądrość – orzeszki pinii.

 

Koreańską tradycją, która utrzymała się przez lata, jest Jeon an re. To mała uroczystość, w trakcie której pan młody podarowywał przyszłej teściowej dziką gęś symbolizującą harmonię i miłość między mężem a żoną. Obecnie zamiast prawdziwej gęsi wręczana jest drewniana.

 

 

Azjatyckie jedzenie weselne w Indiach

 

Podczas ślubów w Indiach nie podaje się weselnego tortu. Zamiast tego młoda para karmi się nawzajem miodem i jogurtem. Oba produkty symbolizują czystość i piękno. W trakcie uroczystości zaślubin podawane są tradycyjne potrawy na wesele, takie jak naan (indyjski chlebek) z curry i pieczone ziemniaki. Po ceremonii goście otrzymują niewegetariańskie propozycje i napoje alkoholowe. Azjatyckie jedzenie weselne, które króluje na stołach, to maślany kurczak z dodatkami, który podaje się z pualo, czyli sypkim ryżem z warzywami, albo różnymi rodzajami pieczywa: roti lub naan. Z dań wegetariańskich najbardziej popularnym jest Amritsari Paneer Tikka. Pod tą tajemniczą nazwą ukrywa się indyjski ser paneer, suszone liście kozieradki, nasiona carom, mąka z ciecierzycy oraz pasta czosnkowa i imbirowa.

 

Oprócz tych azjatyckich dań weselnych serwowane są indyjskie desery m.in.:

 

  • jalebi – przyrządzony z mąki maidy i syropu cukrowego,
  • ananasowa raita – przygotowana z posiekanego ananasa, gęstego twarogu i przypraw,
  • mithai – rodzaj słodyczy z południowych Indii.

 

Azjatyckie potrawy na wesele są ważnym elementem indyjskich ślubów. Takie obrzędy mogą trwać nawet kilka dni, a ilość dań zadowala gości i jest okazją do pochwalenia się dobrobytem. Popularną tradycją w tamtych regionach są rytuały przedślubne – głównie mehndi, czyli spotkanie, na którym poznają się krewni pary młodej. Członkowie rodziny przyszłej żony oraz jej przyjaciółki mają wtedy wymalowane ręce i stopy henną. Wspólny czas poświęcany jest na tańce i śpiewanie.

 

  

Azjatyckie jedzenie weselne w Tajlandii

 

Tajskie śluby rozpoczynają się już wcześnie rano. Państwo młodzi powinni przygotować śniadanie dla miejscowych mnichów, a następnie odbywa się ceremonia zaślubin. Za azjatyckie jedzenie weselne w Tajlandii odpowiedzialny jest pan młody. Zazwyczaj na stołach pojawiają się: tajska zupa z kurczaka, sałatka Yam Sam Klop z mango, ryż Khao Neeo Dang oraz deser Khanom Tuay Foo. To słodkie danie symbolizuje miłość i silną więź małżeńską. A po przepis na tajską zupę sięgnij tu: Przepis na zupę tom kha.

 

Tradycyjnym deserem jest jednak Stringi Foy, zrobiony z żółtek i syropu cukrowego. Jego przygotowanie nie jest najłatwiejsze, lecz ma pokazać młodej parze, że małżeństwo jest procesem, nad którym należy nieustannie pracować. Popularną azjatycką potrawą na wesele jest również Massaman Curry – czyli curry z mleczkiem kokosowym, w którym duszona jest wołowina lub kurczak. Zobacz przepis: Tajskie curry z kurczakiem. Często można też spróbować Met Khanoon z fasoli mung, jajek i śmietanki kokosowej z cukrem. To danie przygotowuje się w woku, a symbolizuje ono wzajemne wsparcie.

 

 

Ciekawi Cię azjatyckie jedzenie weselne? Nie musisz planować ślubu, aby spróbować wszystkich dań! Większość potraw to tradycyjne dania, które na wschodzie podawane są na co dzień. Składniki na przygotowanie niektórych z nich znajdziesz w naszym sklepie!

 

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel