Znasz kuchnię bliskowschodnią? Na jej bogactwo składają się potrawy kuchni arabskiej, żydowskiej, libańskiej czy tureckiej… Jeśli chcesz przygotować w domu bliskowschodnie dania, sięgnij po specyficzne dla tych regionów przyprawy: kumin, tahinę, granat, sumak czy zatar.
Kuchnia krajów bliskowschodnich ma wiele wspólnych elementów: obecność warzyw (głównie bakłażana, pomidorów, papryki, cukinii i pietruszki), owoców (granatów, cytryn, fig), a także ziół, roślin strączkowych (szczególnie ciecierzycy i soczewicy) i wielu aromatycznych przypraw. To mieszanka kolorów i konsystencji: chrupkich składników surowych, gładkich past, miękkich grillowanych warzyw czy mięs. Posiłki zwykle składają się jak u nas z trzech dań, ale w różnej kombinacji.
W naszym sklepie znajdziesz podstawowe składniki do wielu dań kuchni Bliskiego Wschodu, np. hummusu z ciecierzycy i tahiny, pasty baba ghanoush na bazie pieczonego bakłażana, zupy z soczewicy, falafeli z ciecierzycy czy sałatki tabbouleh z kaszy bulgur. Sięgnij też po przyprawy, które wydobędą z nich głębię smaku: anyż, kurkumę czy pastę curry massamum.