Afrodyzjaki w kuchni – poznaj produkty rozgrzewające emocje
Chcąc rozgrzać atmosferę w kuchni, sięgnij po orientalne dania, np. sushi. Jedzone palcami świetnie sprawdzi się jako kulinarny afrodyzjak. W kuchni azjatyckiej zresztą to właśnie dodatki np. surowe ryby, krewetki czy pikantne przyprawy są składnikami podnoszącymi libido. Które afrodyzjaki w kuchni wypróbować? Sprawdź!
Podstawowymi składnikami typowego afrodyzjaku są fosfor, wapń, jod, żelazo, witamina B i glikofosforan. Co ciekawe, te witaminy i minerały można znaleźć w większości stworzeń zamieszkujących morza – szczególnie skorupiakach, które uważane są przecież za główną kategorię afrodyzjaków. Ale to zaledwie początek…

Afrodyzjaki w kuchni japońskiej – owoce morza
Możesz użyć powszechnie znanych składników, takich jak czekolada, orzechy czy cynamon. Warto jednak pójść o krok dalej i wykorzystać afrodyzjaki w kuchni japońskiej. Najlepiej sprawdzi się sushi z ulubionymi dodatkami. Przed kolacją podaruj swojej drugiej połówce zestaw do własnoręcznego przygotowania tego popularnego japońskiego dania i wspólnie wykorzystajcie Wasze ulubione przysmaki.
Jak wspomnieliśmy wcześniej, naturalne afrodyzjaki w kuchni japońskiej to przede wszystkim owoce morza – bardzo często wykorzystywane właśnie w sushi. Rolowanie ryżu i dodatków w ciemnych płatach wodorostów będzie ciekawą i przyjemną aktywnością przed posiłkiem. Gdy danie będzie już gotowe, zrezygnuj z jedzenia pałeczkami. Użyj rąk, aby jeść i karmić swoją drugą połówkę. Sprawi to dodatkową przyjemność!
Pamiętaj o oczyszczeniu kubków smakowych pomiędzy kosztowaniem różnych rodzajów kulinarnych afrodyzjaków. Po każdym z nich przegryzaj marynowany imbir. On też jest naturalnym afrodyzjakiem ze względu na zawarty olejek eteryczny, który działa na organizm stymulująco i rozgrzewa krew.

Afrodyzjaki w kuchni – przyprawy, orzechy i owoce
Imbir, tak jak wszystkie przyprawy korzenne, świetnie sprawdzi się również w prozdrowotnych naparach na mroźną zimę. Nie możesz jednak zapomnieć o chilli. Oba te składniki były stosowane jako afrodyzjaki na długo przed tym, nim zaczęto używać je w kuchni. Ostrość papryczek wzmacnia smak i pobudza wytwarzanie poprawiających nastrój hormonów szczęścia – endorfin. Przeczytaj wpis w całości poświęcony papryce chilli: Papryka chilli - podrasuj swoje azjatyckie danie.
Menu wieczorowe możesz też poszerzyć o powszechnie znane afrodyzjaki w kuchni: migdały, awokado, pestki dyni czy miętę. Pobudzające zmysły przysmaki znajdziesz również wśród owoców. Truskawki, banany i ananasy świetnie podnoszą libido, a dodatkowo są łatwo dostępne. Jeśli chcesz urozmaicić swoje kulinarne danie pełne miłości, posyp je koprem, oregano lub bazylią. Możesz bawić się smakiem i dekorować talerze wedle swoich upodobań!
Nie wiesz, na czym podać swoje dania pełne afrodyzjaków? Afrodyzjaki możesz nałożyć do miseczek dla niej i dla niego. Taki specjalny zestaw znajdziesz w naszym sklepie. Orientalne posiłki, które na nich przyrządzisz, bez wątpienia stworzą niezapomniane historie kulinarnych uniesień. Sprawdzaj różne afrodyzjaki w kuchni i dziel się swoimi ulubionymi. Nie bez powodu mówi się „przez żołądek do serca”. Zrób wrażenie na swojej drugiej połówce i przygotuj kolację pełną pysznych afrodyzjaków!
