Burger z nutą Orientu
Burger to bez wątpienia najpopularniejszy fast-food na świecie. Zjesz go zarówno w słynnych barach serwujących tego typu smakołyki, food truckach czy restauracjach. Co Ty na to, aby przyrządzić go w wersji azjatyckiej? Wystarczy zaledwie kilka alternatywnych składników z orientalną nutą. Stwórz popularny fast food z nutą Orientu!
Najsłynniejszy fast food
Burgera można nazwać jednym z najsłynniejszych fast foodów. Zjesz go w większości restauracji, podanego na wiele sposobów. Najpopularniejszy jest tradycyjny, amerykański burger składający się z soczystej wołowiny, sera, dodatków takich jak sałata, pomidor czy ogórek oraz sosów, zamkniętych w pysznej bułce.
Powstaje jednak coraz więcej wariacji na temat burgerów. To niezwykle uniwersalne danie, które z powodzeniem można dowolnie komponować. Przygotowywane są przede wszystkim z różnego rodzaju pieczywa, a dodatkiem może być nie tylko wołowina. W burgerach często można spotkać także kurczaka, wieprzowinę, smażony ser, a nawet świetną alternatywę dla mięsa w postaci roślinnych kotletów. Dodatki do burgera również zaskakują! To naprawdę ciekawe kombinacje smaków. Bardzo popularne są burgery w stylu amerykańskim, włoskim czy… azjatyckim!
Burger z nutą Orientu
Jak zatem przygotować znakomitego burgera w wersji azjatyckiej? To banalnie proste! Wystarczy, że zamiast tradycyjnych składników użyjesz tych o orientalnym charakterze. Oryginalna propozycja tego ponadczasowego dania będzie świetną propozycją dla każdego fana orientu. To także świetny pomysł na imprezową przekąskę. Burgerem w stylu azjatyckim zaskoczysz niejednego gościa.
Baza azjatyckiego burgera
Nieodłącznym elementem każdego burgera jest oczywiście bułka. Jak sprawić, aby zyskała ona orientalny charakter? Oczywiście możesz skorzystać z tradycyjnej, pszennej bułki i wypełnić ją azjatyckimi dodatkami. Możesz też przygotować własne pieczywo. Dodaj do niego np. chili. Koniecznie użyj także dużej ilości sezamu! Możesz także tradycyjną, pszenną bułkę zastąpić azjatycką bułeczką bao.
Jakie mięso wybrać do azjatyckiego burgera?
Z pewnością zastanawiasz się, jakie mięso sprawdzi się idealnie do azjatyckiego burgera. Doskonałym rozwiązaniem będzie wołowina np. w pikantnych przyprawach czy kurczak przyrządzony w orientalnej panierce panko. Świetnym rozwiązaniem będzie również szarpana wieprzowina z dodatkiem orientalnej nuty w postaci ostrego sosu sriracha. Jeżeli jesteś fanem owoców morza, do burgera dodaj krewetki w tempurze. Natomiast w wersji wegetariańskiej idealnie sprawdzi się marynowane tofu.
Dodatki z nutą orientu
Dodatki do azjatyckiego burgera to prawdziwe pole do popisu. Naszą propozycją są azjatyckie składniki takie jak: kimchi, marynowane warzywa, papryczka chili, wasabi czy kolendra. Nie mogłoby się także obejść bez sosów. Do azjatyckiego burgera użyj srirachy – tradycyjnej lub w wersji z majonezem, sosu słodkiego chili czy sosu chili z ananasem.
Burger idealny dla każdego fana orientu
Burger z nutą Orientu to danie, któremu nie oprze się żaden miłośnik kuchni azjatyckiej. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnego fast fooda. To świetny pomysł na pyszny obiad, popisową kolację czy danie na imprezę w azjatyckim stylu.
Jeżeli więc masz dość tradycyjnych bułek, które obecnie można zjeść na każdym rogu, skomponuj swojego orientalnego burgera i urządź prawdziwie azjatycką ucztę na talerzu!