Kluski ryżowe tteokbokki – poznaj ich smak
Tteokbokki to popularne danie koreańskie, które składa się z ryżowych kluseczek przyrządzonych w aromatycznym, gęstym sosie. Powstają z ciasta tteok. Nazywane są często ryżowymi ciasteczkami lub „koreańskimi kopytami”, ponieważ z wyglądu przypominają nieco znane nam z polskich obiadów kopytka.
Kuchnia koreańska uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Stało się tak nie bez powodu – jest niezwykle aromatyczna i oryginalna. Z pewnością znasz już tradycyjne, koreańskie kimchi, czyli ostrą, kiszoną kapustę oraz bibimbap – danie składające się z ryżu, warzyw, mięsa i jajka. Jednym z popisowych dań Koreańczyków i nieodłącznym elementem koreańskich street foodów są równie popularne, pyszne, ryżowe kluseczki o nazwie tteokbokki. Co ciekawe, to jedna z najstarszych potraw w tym regionie. Prawda, że brzmi ciekawie?
Czym są tteokbokki?
Tak, "dukboki" to jedna z transkrypcji fonetycznych koreańskiego dania, znanej również jako "tteokbokki" lub "ddeokbokki". Dzieje się tak, ponieważ transkrypcja z języka koreańskiego na alfabet łaciński może być różna, a różne źródła mogą używać nieco innych zapisów. W zasadzie chodzi o to samo danie.
Tteokbokki to popularne danie koreańskie, które składa się z ryżowych kluseczek przyrządzonych w aromatycznym, gęstym sosie. Kluski powstają z ciasta tteok, które składa się z tradycyjnego, kleistego ryżu. Tteokbokki nazywane są często ryżowymi ciasteczkami lub „koreańskimi kopytami”, ponieważ z wyglądu przypominają nieco znane nam z polskich obiadów kopytka. To podłużne, ścięte na końcach ruloniki. Mają bardzo oryginalny i niezwykle apetyczny wygląd.
Danie tteokbokki otrzymuje się poprzez duszenie koreańskich, ryżowych kluseczek w słodko-ostrej paście gochujang. To pasta tradycyjna dla kuchni koreańskiej – sporządzona jest z czerwonej papryczki chili, sfermentowanej soi, kleistego ryżu i soli. Danie to smakuje wyśmienicie, co potwierdzi niejeden fan koreańskiej kuchni.
Przypadek, czyli krótka historia tteokbokki
Ciekawostką jest fakt, że ta popularna, koreańska potrawa powstała całkowicie przez przypadek. Pewna kobieta prowadząca chińską restaurację przypadkowo zanurzyła w ostrym sosie kilka ryżowych klusek. Restauratorka postanowiła spróbować dania. Smakowało ono doskonale, dlatego też tteokbokki bardzo szybko znalazło się w restauracyjnym menu. Nie trzeba było długo czekać – kluski w gęstym, ostrym sosie bardzo szybko zyskały na popularności i stały się absolutnym hitem!
Jak przygotować tteokbokki?
Koreańskie kluseczki ryżowe w aromatycznym, ostrym sosie to pyszne i co najważniejsze szybkie danie. Można przyrządzić je w jednym garnku i już w kilka minut cieszyć się koreańską ucztą na swoim talerzu. Proces przygotowywania kluseczek ryżowych do tteokbokki jest jednak czasochłonny, dlatego często korzysta się z gotowych – znajdziesz je także w naszym sklepie! Kluseczki wystarczy ugotować, a następnie dodać pastę gochujang i swoje ulubione dodatki. W szczególności polecane są różnego rodzaju warzywa, kapusta pekińska, a także jajka, curry, sezam. To bardzo gęste, sycące i aromatyczne danie. Z powodzeniem możesz serwować je jako obiad czy popisową kolację dla swoich znajomych.
Koreański przysmak
Koreańczycy najczęściej jedzą tteokbokki na obiad – jest uwielbianym przez nich daniem. Bardzo często można spotkać aromatyczne kluseczki w różnego rodzaju barach, restauracjach czy na ulicznych straganach. Koniecznie musi spróbować jej każdy turysta odwiedzający Koreę! Jest to jeden z najbardziej znanych street foodów. Co ciekawe, powstało już wiele wersji tego dania. W każdym z regionów przygotowuje się tteokbokki w inny sposób – może być smażone na głębokim tłuszczu czy serwowane z innymi dodatkami. Jedno jest pewne – ryżowe kluseczki zawsze smakują wyśmienicie.
Pamiętaj, że wszystkie niezbędne składniki do tteokbokki, takie jak kluseczki ryżowe czy pastę gochujang znajdziesz w naszym sklepie Azjanatalerzu.pl!