2022-05-09

Onigiri, czyli japońska kanapka ryżowa

Czy kanapka na drugie śniadanie koniecznie musi składać się z tradycyjnego pieczywa? Niekoniecznie! Poznaj przysmak japońskiej kuchni – onigiri. Co to takiego? Z czego się składa i jak ją przyrządzić? Kuchnia japońska kryje mnóstwo smacznych tajników, które warto bliżej poznać, a tym bardziej spróbować. Zapraszamy do lektury i zachęcamy do testowania azjatyckich smaków.

Kuchnia japońska – smacznie i zdrowo

Kuchnia japońska definiowana jest jako jedna z najlepszych i najzdrowszych na świecie. Znana głównie ze znakomitego sushi czy ramenu, czyli japońskiego „rosołu”. Śmiało można stwierdzić, że powoli przejmuje popularność na polskim rynku gastronomicznym. Znakomite knajpy, restauracje sushi czy lokale z japońskimi przysmakami możemy spotkać coraz częściej na ulicach naszych miast. Dlatego można z całą pewnością stwierdzić, że kuchnia ta zagościła u nas na dobre.

Kuchnia japońska słynie przede wszystkim ze swojej prostoty. Dania bazują na ryżu – ogólnodostępnym składniku, charakterystycznym dla Japonii. W następnej kolejności są to ryby – świeże oraz np. pieczone, a także warzywa. To właśnie z takich składników składa się przekąska, którą chcemy Ci przedstawić - onigiri. Brzmi ciekawie, prawda?

Czym jest onigiri?

Onigiri to mała, ryżowa kanapka w kształcie trójkąta. Co ciekawe, w Japonii przywiązuje się istotną wagę do atrakcyjnego wyglądu potraw. Onigiri jest na to doskonałym dowodem. Przekąska ta wywodzi się z Kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie króluje na wszystkich ulicznych straganach, w restauracjach, a nawet w automatach z jedzeniem — w formie gotowego już przysmaku zapakowanego w folię! Jest również nieodłącznym elementem śniadaniówek szkolnych dzieci i młodzieży, czy lunchboxów do pracy. Jest bardzo poręczna i łatwo zabrać ją na wynos.

Jej największa zaleta i powód, dla którego jest tak popularna to fakt, że to po prostu pyszna i sycąca przekąska w ciągu dnia. Ponadto nie ma na onigiri jednej receptury. Każdy z regionów w Japonii posiada swoje tradycyjne przepisy. Można eksperymentować z nadzieniem, użytymi składnikami czy posypkami.

Japończycy często przygotowują onigiri, aby wykorzystać ryż, który pozostał im po innym daniu. Wszystko po to, aby nie marnować ani ziarenka!

Z czego składa się onigiri?

Onigiri składa się przede wszystkim z ryżu. To jego główny i niezbędny do przygotowania składnik. Najlepiej, jeżeli jest klejący i drobny — ten przeznaczony do przygotowywania sushi. Dzięki niemu uformowana kanapka zachowa swój kształt i nie będzie się rozpadać. Należy także pamiętać, aby ryż był odpowiednio przygotowany – wcześniej dokładnie wypłukany i gotowany według przepisu na opakowaniu. Odpowiedni proces przyrządzenia go jest kluczowy, gdyż zapewnia trwałość japońskiej kanapki.

Dodatkiem do onigiri są przede wszystkim nori, czyli chrupiące wodorosty w formie cieniutkich arkuszy. Są to dokładnie te same, w które zawija się rolki sushi. Nie jest to jedynie smaczny i dekoracyjny akcent kanapki ryżowej. To też praktyczna wskazówka, w jakim miejscu należy złapać przysmak podczas jego spożywania.

Oprócz ryżu oraz nori onigiri skrywa pyszne nadzienie. W zależności od preferencji mogą to być grzyby, warzywa, ryby lub co tylko lubisz. Najciekawszym i najczęściej spotykanym dodatkiem, w szczególności w samej Japonii, jest umeboshi — kiszona morela japońska.

Ryż jest produktem, z którym wszystko komponuje się doskonale. Dlatego właśnie z powodzeniem można poeksperymentować i do przygotowania onigiri użyć dowolnych składników. Mogą to być także słodkie dodatki! Kanapki ryżowe często ozdabiane są dodatkowo posypkami np. w postaci sezamu. Dzięki nim przekąska zdecydowanie zyska na wyglądzie.

Ciekawostką jest fakt, że onigiri można również uformować w inny kształt niż trójkąt. Mogą być to kwadraty, kulki lub bardziej oryginalne np. serduszka. Często spotykane są też formy zapiekane. To dowód na to, że wystarczy jedynie odrobina kreatywności, aby przygotować oryginalne wersje tej tradycyjnej przekąski.

Czy onigiri można uznać za rodzaj sushi?

Nie, jest to zupełnie inna przekąska. Różni się przede wszystkim sposobem przygotowania ich głównego składniku. Ryż do sushi zawiera zaprawę, która jest jego nieodłącznym elementem. Natomiast w onigiri zaprawa nie jest wykorzystywana. Wystarczy jedynie dodatek soli.

Co ciekawe japońska ryżowa kanapka jest także przekąską dużo starszą od sushi. Jej historia sięga aż epoki Heian, czyli VIII – XII wieku. Dawniej onigiri składane było jako ofiara bogom, ponieważ ryż był drogim i ekskluzywnym składnikiem. Nie wszyscy mogli sobie na niego pozwolić.

Na całe szczęście dziś kanapki ryżowe onigiri można spotkać na każdym rogu, a ich składniki są ogólnodostępne. I co najważniejsze — możesz przygotować je samodzielnie w domu!

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel