Tofu z chili – połączenie słodkości i ostrości
Tofu kojarzy się z potrawami bez smaku? Nic bardziej mylnego! Znajduje ono naprawdę szerokie zastosowanie w kuchni - na słono, na słodko, gotowane, smażone czy pieczone. Uwielbiają je nie tylko weganie i wegetarianie. Jedną z propozycji z tofu w roli głównej jest tofu sweet chili. Kiedy tylko go spróbujesz, zmienisz myślenie na zawsze – gwarantujemy!
Tofu sweet chili – połączenie ostrości i słodkości
Kuchnia azjatycka słynie ze znakomitych mieszanek smaków. Jednym z najbardziej charakterystycznych jest połączenie ostrości i słodkości. Dania te zajmują liczne pozycje w orientalnym menu. Jednym z nich jest znakomite, tradycyjne tofu sweet chili, czyli połączenie tofu ze słodko-ostrym sosem, serwowane z ryżem. To pyszna potrawa doskonała dla wegan, wegetarian czy wielbicieli smacznej, orientalnej kuchni.
Czym jest tofu?
Tofu to produkt pochodzenia roślinnego. W jaki sposób powstaje? Mleko sojowe jest odpowiednio podgrzewane i poddawane koagulacji, czyli procesowi oddzielania białka sojowego od serwatki. Przypomina to nieco produkcję tradycyjnego twarogu otrzymywanego z mleka krowiego. Tofu swoją konsystencją także przypomina nieco twaróg. W smaku jednak jest neutralne, dlatego doskonale przejmuje smak dodatków i składników. Doskonale łączy się z ostrymi i wyrazistymi elementami, a więc świetnie sprawdza się w orientalnych potrawach. Tofu w połączeniu z chili i innymi pikantnymi dodatkami to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Inny wymiar tofu
Tofu kojarzy się z potrawami bez smaku? Nic bardziej mylnego! Obecnie wytwarza się wiele smakołyków z tego produktu – na słono, na słodko, tych gotowanych, smażonych czy pieczonych. Znajduje ono naprawdę szerokie zastosowanie w kuchni. Uwielbiają je nie tylko weganie i wegetarianie. Jedną z propozycji z tofu w roli głównej jest tofu sweet chili. Kiedy tylko go spróbujesz, zmienisz myślenie na zawsze – gwarantujemy!
Tofu sweet chili
Tofu sweet chili, jak sama nazwa wskazuje, jest połączeniem tofu ze słodkością oraz pikantnym chili. To znakomita kompozycja smaków, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom orientu. Do przygotowania tofu sweet chili potrzebne są składniki takie jak tofu naturalne, odrobina mąki ziemniaczanej, dzięki której uzyskamy niezwykle chrupiącą konsystencję, czosnek, cukier trzcinowy, płatki chili, sos sojowy, a także między innymi czosnek, sezam i szczypiorek, który będzie zwieńczeniem dania na talerzu. Tofu w mące ziemniaczanej należy podsmażyć na oleju, a następnie dodać składniki sosu i smażyć wszystko do momentu, aż tofu będzie obtoczone gęstym, aromatycznym sosem. Tofu sweet chili podaje się najczęściej z ryżem, na który wykłada się przygotowane składniki i posypuje sezamem oraz szczypiorkiem. Danie wygląda obłędnie i tak też smakuje. Z powodzeniem można przygotować je na obiad, kolację czy lunch do pracy.
W Azji na talerzu znajdziesz doskonałe tofu, znakomity ryż, a także chili, sos sojowy czy cukier. Zrób prawdziwie orientalne zakupy i przygotuj znakomite tofu sweet chili w swoim domu!