Seitan. Poczuj smak mięsa w wegetariańskich daniach

#Matcha

Seitan to zamiennik mięsa, szczególnie popularny w azjatyckiej kuchni. Jest produktem wysokobiałkowym, dlatego stanowi doskonałe uzupełnienie wegańskiej diety. Sprawdź, dlaczego warto go zaprosić do swojej kuchni.

Nazywany „chińskim mięsem” seitan ma bardzo sprężystą, gumową, zwartą strukturę. Zawdzięcza to kleistym właściwościom glutenu pszennego, z którego jest wyrabiany. Sam gluten ma lekko brązową barwę i nie posiada smaku. Po dodaniu odpowiednio dobranej mieszanki przypraw lub marynaty, z powodzeniem imituje wygląd i smak drobiu, wieprzowiny czy wołowiny.

Gluten pszenny uzyskuje się poprzez wyrabianie mąki w zimnej wodzie, aż do momentu całkowitego wypłukania skrobi. To dość absorbujące zajęcie, ale istnieje krótsza droga. Można zamówić go w naszym sklepie, dodać odrobinę wody i cieszyć się gotowym produktem. To naprawdę proste!

Seitan jest idealny dla wszystkich tych, którzy nie jedzą mięsa, a chcieliby poczuć jego smak. Wspaniale podkreśli smak potraw azjatyckiej kuchni. Wybornie smakuje w beszamelowym sosie curry lub podany w towarzystwie makaronu chow mein i warzyw. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na seitan z komosą ryżową.

Artykuł

Polecane

Kmin rzymski proszek 1 kg

Kmin rzymski proszek 1 kg

60,66 zł
60,66 zł / kg
Tempeh 395 g (soja sfermentowana)

Tempeh 395 g (soja sfermentowana)

9,43 zł
23,87 zł / kg
Gluten pszenny (seitan) 1 kg

Gluten pszenny (seitan) 1 kg

35,23 zł
35,23 zł / kg
Sos sojowy jasny premium 500 ml

Sos sojowy jasny premium 500 ml

15,90 zł
31,80 zł / l
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 17 opinii
pixelpixel