Azjatyckie śniadania mistrzów
Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek w ciągu dnia. W zależności od kultury i regionu upodobania smakowe różnią się. Jedni wolą śniadanie na słodko i sięgają po różnego rodzaju placuszki, inni preferują te na słono, dlatego wybierają wytrawną jajecznicę. Każdy zakątek świata ma jednak swoje tradycyjne propozycje. Wypróbuj te z Azji! Poznaj pomysły na najlepsze orientalne śniadania.
Śniadanie w orientalnym stylu
Nie od dziś wiadomo, że śniadanie to posiłek, bez którego nie powinniśmy wychodzić z domu. Ważne jest, aby dawało ono energię do działania przez cały dzień. Oprócz tego nie należy zapominać, że musi być po prostu smaczne. Każdy region Azji ma swoje tradycyjne propozycje, które wynikają z odmiennych upodobań.
Azjatycki początek dnia
Kuchnia azjatycka bez cienia wątpliwości ma do zaoferowania mnóstwo śniadaniowych smakołyków. W zależności od regionu i tradycji z nim związanych znacząco się od siebie różnią. Każde ze śniadań uzależnione jest także od składników dostępnych w danym miejscu.
Azja jest zatem bardzo zróżnicowana pod kątem śniadań. Znajdziesz tam propozycje śniadań kuchni chińskiej, japońskiej, wietnamskiej, koreańskiej czy tajskiej.
O poranku w Chinach
Co powiesz na śniadanie w stylu chińskim? Najpopularniejszą propozycją pierwszego posiłku w Chinach jest congee. Jest to ugotowany, a wręcz rozgotowany, półpłynny ryż, który serwowany jest zarówno na słodko, jak i na słono. Do wersji wytrawnej Chińczycy dodają tofu, jajka, mięso czy warzywa – najczęściej fermentowane.
Kolejną propozycją na iście chińskie śniadania są różnego rodzaju pierożki i bułeczki wypełnione nadzieniem. Jedną z najsłynniejszych jest HuJiaoBing – sezamowa bułka z wieprzowiną i czarnym pieprzem. Nadzienie do znakomitych chińskich bułeczek na parze stanowią także warzywa czy grzyby.
Choć u nas zupa spożywana jest zazwyczaj w porze obiadowej, w Chinach posmakujesz jej na śniadanie. Najsłynniejszy jest wywar na bazie wołowiny, serwowany z makaronem i warzywami.
W chińskich śniadaniach znajdziesz też jajka. Popularne są przede wszystkim jajka sadzone, omlety, jajka na twardo w sosie sojowym, ale i różnego rodzaju placki czy naleśniki smażone z jajkiem. Najsłynniejszymi propozycjami takich azjatyckich śniadań są przede wszystkim CongZhuaBing, czyli naleśnik z dymką lub DanBing – placek zawinięty z jakiem i ulubionymi dodatkami np. warzywami.
A może by tak na śniadanie do Tajwanu?
W Tajwanie podobnie jak w Chinach, najpopularniejszym posiłkiem na rozpoczęcie dnia jest congee. Potrawę te można nieco porównać do popularnej u nas owsianki. Tajwańczycy, podobnie mieszkańcy większości regionów Azji, na śniadanie zajadają także zupy.
Najpopularniejszy jest po prostu mięsny wywar z makaronem – koniecznie ryżowym. Tradycyjnym jedzeniem ulicznym na Tajwanie są również różnego rodzaju omlety oraz słynne chińskie bułeczki HuJiaoBing wypełnione mięsnym czy warzywnym nadzieniem, świeżo wypieczone w gorącym piecu. Uwielbiają popijać do tego mleko sojowe z przegotowanymi fistaszkami.
Rozpocznij dzień w japońskim stylu
Masz ochotę na tradycyjne japońskie śniadanie? Oto ono! W Japonii jako pierwszy posiłek wybiera się proste propozycje. Najczęściej Japończycy spożywają po prostu ryż z dodatkami. Pieczywo, obecne w większości kultur jako nieodłączny element śniadania, w Japonii zastąpione jest właśnie ryżem. Japończycy często sięgają także po makaron z dodatkami np. warzywami, mięsem czy wodorostami.
Popularnym posiłkiem, który gości na śniadaniowym stole w japońskich domach jest rozgrzewająca, tradycyjna zupa miso. Równie słynną propozycją jest natto – sfermentowane ziarna soi, podawane najczęściej na ryżu.
W Japonii nie może też zabraknąć śniadań na bazie jaj. Ciekawą propozycją jest tradycyjny, znakomity w smaku omlet tamagoyaki, czyli jajeczna mieszanka z dodatkami, takimi jak: mirin, cukier, sos sojowy. To danie smaży się na specjalnej, prostokątnej patelni. Sprawdź dwa przepisy na to danie:
Prawdziwie japońskie śniadania nie mogłoby obejść się także bez aromatycznych herbat. Japończycy najczęściej sięgają po filiżankę zielonej herbaty lub słynne matcha latte.
Tradycyjne śniadaniownie azjatyckie
W Azji można skorzystać także z tradycyjnych śniadaniowni. Serwowane są tam wszelkie, słynne dania, przysmaki i napoje. Królują w nich przede wszystkim znakomite bułeczki wypełnione po brzegi orientalnym nadzieniem.
Szczególną popularnością cieszą się ShaoBing – rodzaj pieczonego, warstwowego chlebka posypanego sezamem na wierzchu. Jego nadzienie zawsze jest w wersji słodkiej lub ostrej. W restauracjach serwujących śniadania można także spróbować wyśmienitych XiaoLongBao, czyli małych, chińskich bułeczek na parze, przygotowywanych w bambusowym koszyku. Tradycyjnie nadziewane są one wieprzowiną.
Azja na śniadanie!
Azjatyckie śniadania to świetna inspiracja na stworzenie o poranku prawdziwej uczty na talerzu. Jeżeli zatem znudziła Ci się tradycyjna jajecznica, płatki na mleku czy tosty, zainspiruj się Azją i stwórz wyśmienite śniadania orientalne. Do dzieła!