Tamagoyaki z kombu – przygotuj tradycyjny omlet japoński
Tamagoyaki z kombu, czyli tradycyjny omlet japoński (dla 2 os.)
Tamagoyaki, zwany także tamago, to tradycyjny omlet wywodzący się z kuchni japońskiej. Ten znakomity przysmak spożywany jest przede wszystkim na śniadanie. Stanowi również doskonały dodatek do bowli czy sushi. Co powiesz na pyszny tamago z dodatkiem wodorostów kombu?
Tamagoyaki przyrządza się z masy jajecznej wzbogaconej o charakterystyczne, japońskie przyprawy i dodatki. Tradycyjny przepis na tamago obejmuje oczywiście jajka, mirin, sos sojowy oraz cukier. Tamagoyaki smaży się na specjalnej, kwadratowej bądź prostokątnej patelni. Często stosuje się także drewnianą pokrywkę, która ma zapewnić idealny kształt tamago. Omlet ten jest niezwykle puszysty i doskonały w smaku. Można wzbogacić go o różnego rodzaju dodatki, np. warzywa. My proponujemy iście japoński dodatek w postaci wodorostów kombu!
Kombu to słynne wodorosty stosowane w wielu przepisach kuchni japońskiej. To właśnie one są podstawowym składnikiem bulionu dashi, a co za tym idzie – zupy miso. Grube, ciemne płaty glonów zawierają bardzo dużo glutaminianu sodu. Dzięki temu wzbogacają danie w piąty smak – umami.
Omlet tamagoyaki to świetna propozycja na śniadanie. Japończycy wybierają go zazwyczaj na pierwszy posiłek. Jednak tamago stanowi także doskonały dodatek do sushi. Tak oryginalną rolkę można spotkać w większości restauracji i barów sushi. Japoński omlet to również świetna przekąska do lunchboxa czy dodatek do bowla. Przygotuj go razem z nami. Do dzieła!
Lista zakupów:
Składniki:
- 1 niewielki płat kombu
- 4 jajka
- 3 łyżki mirinu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka oleju
Akcesoria:
- patelnia do tamago
- przykrywka do patelni tamago (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Ugotuj kombu, aż stanie się miękkie, a następnie pokrój go na niewielkie kawałki. Do miski wrzuć jajka i dokładnie rozbij. Dodaj mirin, sos sojowy oraz cukier. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy. Specjalną patelnię do tamago rozgrzej i posmaruj odrobiną oleju. Zmniejsz ogień i wlej masę jajeczną. Według tradycyjnych przepisów należy robić to warstwami w następujący sposób:
Wlej pierwszą, cienką porcję masy. Kiedy będzie się przypiekać, złóż ją na pół, dolej kolejną warstwę i znów złóż. Powtórz ten proces aż do wyczerpania masy jajecznej. Zdejmij omlet z patelni i wyłóż go na talerz.
Tamagoyaki z kombu gotowe. Smacznego!