Odkryj podstawowe składniki kuchni azjatyckiej
Azjatyckie produkty są źródłem różnych smaków. Słoność zapewnia nie tylko sól, a za słodycz nie jest odpowiedzialny jedynie cukier. Odkryj Azję w jej pięciu smakowitych odsłonach i sprawdź, które składniki kuchni azjatyckiej używa się na co dzień!
Przez długi czas ludzie odróżniali tylko cztery smaki: słodki, słony, kwaśny i gorzki. Dosyć niedawno naukowcy potwierdzili obecność piątego smaku – umami (pisaliśmy o tym w tekście „Czy smak umami istnieje? Znajdź go w swojej kuchni”). Za każdy z tych smaków odpowiedzialne są inne produkty.
Składniki kuchni azjatyckiej są na to doskonałym przykładem. Czy wiesz, które z nich sprawiają, że to, co jesz, jest słodkie lub kwaśne? Sprawdź swoją wiedzę i odkryj, które produkty królują w danym kraju.

Podstawowe składniki kuchni azjatyckiej
Niektóre produkty azjatyckie są wykorzystywane w większości krajów. To podstawowe składniki kuchni azjatyckiej, które mieszkańcy Azji używają na co dzień. Możemy do nich zaliczyć:
1. sos sojowy – używany do zup oraz smażonego ryżu, a także do sushi;
2. sriracha (lub inny sos chilli) – najczęściej spotykany w zupach i sałatkach;
3. sos ostrygowy – składnik do dań mięsnych i rybnych, np. krewetki po wietnamsku;
4. sos rybny – używany głównie w kuchniach tajskiej i wietnamskiej do dressingów i sosów;
5. mleczko kokosowe – dodawane do curry, zup i marynat;
6. ocet ryżowy – stosowany do winegretu i sosów;
7. ryż i makaron – bazowe produkty wielu dań;
8. kolendra – jedna z najpopularniejszych przypraw;
9. pasta miso – używana do przygotowania zupy miso i marynowania mięs;
10. pasta curry.

Składniki kuchni azjatyckiej odpowiedzialne za wyjątkowy smak
W Azji przede wszystkim używa się świeżych składników, ale również sosy i przyprawy. Sprawdź, które z nich odpowiedzialne są za dany smak.
Słodkie składniki kuchni azjatyckiej
Produkty azjatyckie, które gwarantują słodycz w potrawach i deserach, to przede wszystkim różnego rodzaju cukry. Wśród najpopularniejszych znajdują się cukier trzcinowy i palmowy. Oprócz tych składników za słodycz odpowiedzialne są także: miód, krem kokosowy czy słodka przyprawa mirin. Nie można zapomnieć o naturalnym cukrze znajdującym się w świeżych owocach, które są używane do większości deserów, szczególnie w kuchni tajskiej.
Słone składniki kuchni azjatyckiej
Najbardziej znanym słonym produktem jest oczywiście sól. Składniki kuchni azjatyckiej dają jednak w tej kwestii wiele możliwości. Słony smak zapewniają: sos rybny, sos sojowy i wszystkie pochodne produkty z soi, a także pasta z krewetek.
Kwaśne składniki kuchni azjatyckiej
Kwaskowość w daniach kuchni ze Wschodu zapewniają przede wszystkim cytrusowe owoce, czyli cytryny, limonki, pomarańcze i grejpfruty. Oprócz nich inne składniki kuchni azjatyckiej, które są odpowiedzialne za kwaśny smak, to: ocet ryżowy, pikle, ale również tamaryndowiec indyjski.
Gorzkie składniki kuchni azjatyckiej
Nie wszyscy lubią gorzki smak. Bardzo często do gorzkich potraw dodaje się cukier, aby zneutralizować aromat. Jednak są składniki kuchni azjatyckiej, które dodają nieco goryczy. To między innymi kawa, kakao, oliwki, a także tamaryndowiec indyjski (niektóre produkty zapewniają kilka smaków).
Umami składniki kuchni azjatyckiej
Smak umami, znany jako mięsny lub pikantny smak, zapewniają nieoczywiste składniki kuchni azjatyckiej. Najczęściej będą to jednak: sos sojowy, wodorosty, pasta miso czy pasta z krewetek, ale również wędliny, pomidory i sery.

Jakie składniki kuchni azjatyckiej są charakterystyczne dla danego kraju?
Każdy region Azji ma swoje tradycje i zwyczaje. Kraje różnią się także produktami, które używają w kuchni. Część z nich jest wspólna – spójrz na pierwszy akapit z podstawowymi składnikami – a niektóre są charakterystyczne dla danego obszaru.
Składniki kuchni azjatyckiej w Chinach
Produkty charakterystyczne dla kuchni chińskiej to nie tylko sos sojowy czy sos chilli. Składnikami, które ją wyróżniają to również: cebula szalotka, papryczki chilli, anyż, wino ryżowe, imbir oraz czosnek.
Składniki kuchni azjatyckiej w Japonii
Najpopularniejszym daniem japońskim jest sushi. Nie można byłoby go przygotować bez owoców morza czy wodorostów. Te rybne przysmaki są charakterystyczne dla tamtejszej kuchni. W Japonii często korzysta się także z oleju sezamowego, marynowanego imbiru i pasty wasabi.
Składniki kuchni azjatyckiej w Tajlandii
Kuchnia tajska jest najbardziej aromatyczną i najostrzejszą ze wszystkich kuchni azjatyckich. Wyróżniają ją wyraziste, pikantne przyprawy. Potrawy są lekkie i niezwykle oryginalne. Do przyprawiania dań używa się liści i korzeni kolendry, trawy cytrynowej i liści limonki. Często dodaje się również pastę krewetkową, mleko kokosowe i słodki sos chilli.
Składniki kuchni azjatyckiej w Wietnamie
Kuchnię wietnamską wyróżniają sos rybny, cynamon oraz wietnamska mięta. Dania często składają się z makarony ryżowego i są posypane orzeszkami ziemnymi. W Wietnamie często używa się także anyżu, zielonej papai i szalotek. Teraz już wiesz, jakie składniki kuchni azjatyckiej są dla niej charakterystyczne. Niektóre z nich są odpowiedzialne za poszczególne smaki. Jednak potrawy w Azji są bardzo zróżnicowane i rzadko spotkasz dania tylko słone czy tylko kwaśne. Wzajemne mieszanie się smaków jest czymś, co wyróżnia kuchnię azjatycką na tle pozostałych.
