Spring rolls i sajgonki. Przygotuj najsłynniejsze azjatyckie smakołyki!
Sajgonki i spring rolls to bez wątpienia smakołyki, które w pierwszej kolejności przyjdą Ci na myśl, kiedy pomyślisz o azjatyckiej kuchni. W szczególności związane z wietnamską, chińską oraz tajską. Popularnością cieszą się na całym świecie. Zastanawiasz się, czym różnią się sajgonki od spring rolls? Jak przygotować ten słynny, azjatycki przysmak w domu? Jaki papier ryżowy wybrać? Doskonale trafiłeś! Dzięki naszym poradom przygotujesz autentyczną azjatycką ucztę!
Sajgonki a spring rolls – na czym polega różnica?
Należy pamiętać, że sajgonki i spring rolls to nie to samo. Różnią się przede wszystkim sposobem przygotowania. Sajgonki to przekąska smażona, natomiast spring rolls spożywa się bez obróbki termicznej. Jednak zarówno do przygotowania jednych, jak i drugich potrzebne będą składniki, takie jak papier ryżowy, warzywa, owoce morza czy mięso. To, co jeszcze łączy te azjatyckie pyszności to smak – jest wprost doskonały!
Jak zrobić azjatyckie spring rolls?
Spring rolls, które zjada się na surowo, składają się przede wszystkim z papieru ryżowego. Nadzienie stanowią głównie świeże warzywa, najlepiej pokrojone w cienkie słupki. Danie to ma być lekkie i świeże. Świetnym dodatkiem będą także krewetki czy tofu, które wcześniej poddasz obróbce termicznej, np. usmażysz z dodatkiem pysznych sosów lub marynat. Do nadzienia spring rolls często dodaje się także ugotowany makaron vermicelli – koniecznie spróbuj tego połączenia!
Jak przygotować sajgonki?
Sajgonki to jedna z najlepszych przekąsek wywodzących się z kuchni azjatyckiej. Znakomity farsz jest owinięty w specjalny papier ryżowy. Sajgonki smaży się na głębokim oleju, wówczas stają się pyszną, chrupiącą przekąską. Nadzienie najlepiej przygotować z przesmażonych warzyw, grzybów np. shiitake lub mun, a także mięsa. Świetnie sprawdzą się również różnego rodzaju azjatyckie przyprawy, takie jak curry. Zawinięte w papier ryżowy sajgonki smaży się aż do uzyskania złocistego koloru i chrupiącej konsystencji. W zależności od regionu sajgonki mogą jednak przybierać różną postać i wyróżniać się składnikami. Doskonałą alternatywą dla papieru ryżowego jest ciasto do sajgonek, używane w szczególności do tych tajskich. Wykonane jest ono przede wszystkim z mąki pszennej. Usmażona jest doskonała w smaku i rozpływa się w ustach.
Jaki papier ryżowy wybrać?
Papier ryżowy odgrywa bardzo ważną rolę podczas przygotowywania zarówno sajgonek, jak i spring rolls. Należy wybrać ten, który jest odpowiedni dla danej potrawy. Do spring rolls będzie to tradycyjny papier ryżowy. Musi być elastyczny, po namoczeniu nieco kleisty i transparentny. Natomiast jeżeli chcesz przygotować sajgonki, wybierz specjalny papier ryżowy przeznaczony do smażenia. Wtedy wyjdą doskonałe!
Jak zawijać sajgonki i spring rolls? Oto instrukcje!
Przygotowanie zarówno sajgonek, jak i spring rolls jest bardzo proste, jednak wymaga nabrania wprawy. Zawijanie może wydawać się trudne, ale bez obaw. Proces ten przypomina nieco przygotowywanie krokietów czy gołąbków. W kilku krokach przedstawiamy, jak zrobisz to szybko, łatwo i przyjemnie! Dzięki naszym poradom, sajgonki i spring rolls wyjdą zawsze idealne.
Jak przygotować sajgonki z papieru ryżowego?
1. Przygotuj papier ryżowy do smażenia.
2. Do nieco głębszego talerza wlej wodę, a następnie z każdej strony delikatnie zwilż papier.
3. Arkusz papieru ryżowego przełóż na drewnianą deskę. Na środek arkusza dodaj przygotowany wcześniej farsz.
4. Brzegi papieru ryżowego złóż do środka, nakładając je na farsz.
5. Łapiąc za dół arkusza, zawijaj sajgonkę formując rulon.
6. Roluj, delikatnie dociskając farsz i sklej sajgonkę.
7. Gotowe sajgonki smaż na dobrze rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru.
Jak przygotować sajgonki z ciasta?
1. Przygotuj arkusze pszennego ciasta do sajgonek.
2. Ułóż kwadratowy arkusz ciasta w ten sposób, aby jeden z rogów był skierowany do Ciebie.
3. Nieco poniżej środka ciasta umieść przygotowany farsz.
4. Nakryj farsz rogiem ciasta.
5. Brzegi ciasta złóż do środka. Roluj, delikatnie dociskając farsz i sklej sajgonkę.
6. Gotowe sajgonki smaż na dobrze rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru.
Jak przygotować spring rolls?
1. Przygotuj papier ryżowy do spring rolls.
2. Do nieco głębszego naczynia wlej wodę.
3. Arkusz papieru ryżowego zwilż delikatnie z każdej strony.
4. Arkusz przełóż na drewnianą deskę.
5. Na środek okrągłego papieru ryżowego dodaj przygotowane składniki.
6. Brzegi papieru ryżowego złóż do środka, przykrywając farsz.
7. Sajgonkę zwijaj od dołu ku samej górze, delikatnie dociskając farsz.
Nie mniej istotne wskazówki
Sposobów na przygotowanie sajgonek, jak i spring rolls jest naprawdę wiele. Z powodzeniem możesz modyfikować je w zależności od preferencji. Jedni wolą rozpoczęcie zwijania sajgonki od złożenia brzegów do środka, a drudzy od nakrycia farszu dolną częścią papieru lub ciasta, a następnie zagięcia brzegów ku środkowi.
Mamy dla Ciebie kilka wskazówek, które zdecydowanie ułatwią Ci proces przygotowania azjatyckich przysmaków. Oto one:
- podczas zawijania spring rolls skorzystaj z drewnianej deski, wówczas nadmiar wody z papieru ryżowego wchłonie drewno,
- spraw, aby Twoje sajgonki i spring rolls wyglądały doskonale, odpowiednio dobierając składniki – im bardziej kolorowe, tym atrakcyjniej wygląda przekąska,
- sajgonki i spring rolls serwuj z sosami, które nadadzą im wyjątkowego smaku – użyj sosu sojowego, słodko kwaśnego, sosu chili czy orzechowego,
- jeżeli planujesz zabrać spring rolls na wynos, delikatnie natłuść je z zewnątrz np. olejem sezamowym, aby zapobiec sklejaniu się.
Azjatycka uczta na talerzu
Skorzystaj z naszych wskazówek oraz instrukcji i przygotuj najlepszy smakołyk kuchni azjatyckiej. Wybierz odpowiedni papier ryżowy, pyszne ciasto, ulubione warzywa, sosy i dodatki. Przygotuj z nami ucztę z orientalnym charakterem. Sajgonki czy spring rolls – co wybierasz?