2022-09-23

Stwórz sos orientalny od podstaw

Smak tkwi w prostocie – to określenie idealnie pasuje do kuchni azjatyckiej, a w szczególności doskonałych sosów w stylu orientalnym. Nie potrzeba wielu składników, aby wyczarować różnorodne sosy, marynaty i dipy, które doskonale podkreślą walory smakowe przygotowywanych przez Ciebie potraw. Przekonaj się sam!

Podstawa kuchni azjatyckiej, czyli sos sojowy

Składnik, który stanowi bazę większości sosów i marynat stosowanych w kuchni azjatyckiej to oczywiście niezastąpiony, słynny sos sojowy. Bez wątpienia jest nieodłącznym elementem tej kuchni, którego smak sprawi, że każde danie stanie się wyjątkowe. Wyrazisty, słony smak doskonale komponuje się przede wszystkim z nutą słodyczy czy ostrości. Jedno jest pewne – z czymkolwiek go nie połączysz, będzie to świetna kompozycja, która zachwyci każde podniebienie.


Jak stworzyć sos w stylu orientalnym?

Baza w postaci sosu sojowego potrzebuje jednak urozmaicenia. Dodaj więc do niego składniki, dzięki którym powstanie znakomity dip, sos czy marynata. Uwielbia przede wszystkim towarzystwo miodu, cukru, mirinu czy sezamu. W kuchni azjatyckiej niezwykle ważne jest połączenie kilku smaków ze sobą. Dlatego właśnie komponuj sosy orientalne z różnych nut smakowych – do słonego sosu sojowego dodaj słodkie, kwaśne czy ostre składniki. To będzie strzał w dziesiątkę!

Słynne sosy kuchni azjatyckiej, czyli kabayaki i teriyaki

Częstym towarzyszem sosu sojowego jest mirin. Oba te składniki stanowią podstawę do stworzenia bardzo popularnych sosów azjatyckich – kabayaki czy teriyaki.

Mirin jest słodki, a jednocześnie lekko pikantny i bardzo wyrazisty. Połączenie słonego sosu sojowego ze słodką nutą mirinu jest wprost wyśmienite. Na bazie właśnie tych składników stworzysz przede wszystkim sos kabayaki, czyli popularny dodatek do tradycyjnego dania azjatyckiego – węgorza unagi kabayaki. By go przygotować, należy połączyć sos sojowy, mirin oraz cukier.

Na bazie sosu sojowego, mirinu i cukru przygotujesz także równie popularny teriyaki. Wystarczy, że wspomniane składniki wzbogacisz dodatkowo o imbir, czosnek, a nawet cytrusy. W ten właśnie sposób otrzymasz jeden z najsmaczniejszych sosów kuchni orientalnej, który świetnie sprawdzi się do kurczaka, łososia czy warzyw.


Jakie dodatki do orientalnych sosów będą idealne?

Idealnym dodatkiem do sosu na bazie sojowego jest także sezam. Orzechowy smak i aromat komponuje się z nim doskonale. Polecane jest w szczególności połączenie sosu sojowego z olejem sezamowym. Taką kompozycję możesz wzbogacić również o mirin, który doda nieco słodkiego posmaku. Śmiało dodaj także składnik, który z pewnością znajduje się w twojej kuchni – czosnek, prażone ziarna sezamu czy chili, jeśli jesteś fanem ostrości. Świetną propozycją na orientalny dip będzie również zastąpienie nasion sezamu drobno posiekanym szczypiorkiem.

Sos na bazie tego sojowego jest niezwykle uniwersalny, dzięki czemu będzie pasował do wszystkiego. Nie musisz zaopatrywać się w całą gamę składników kuchni orientalnej. Idealny dressing skomponujesz z dowolnych składników, których podstawę będzie stanowił sos sojowy.

Smak tkwi w prostocie

Kuchnia azjatycka jest doskonałym dowodem na to, że smak tkwi w prostocie. Wystarczy zaledwie kilka składników – przede wszystkim sos sojowy, ale i dodatki takie jak mirin, olej sezamowy czy produkty, które z pewnością posiadasz w swojej spiżarni – czosnek, imbir, chili czy szczypiorek. Oprócz tego potrzebna jest jedynie Twoja kreatywność, aby otrzymać naprawdę ciekawą kompozycję, idealną do dań azjatyckich.

Sosy na bazie sosu sojowego, mirinu, oleju sezamowego możesz wykorzystać przede wszystkim jako dip do wszelkich przekąsek w stylu orientalnym. Idealnie sprawdzą się do sajgonek, spring rolls, pierożków, smażonego tofu czy naleśników. Wykorzystaj je także jako składnik sałatek, makaronów czy bowli.

Zaopatrz się w zaledwie kilka składników i wyczaruj z nich niezliczoną ilość kompozycji – wszystko zależy jedynie od twojej kreatywności i upodobań!

WYPRÓBUJ TRADYCYJNYCH SOSÓW KUCHNI AZJATYCKIEJ

PROPOZYCJE SOSÓW IDEALNYCH DO DAŃ I PRZEKĄSEK W AZJATYCKIM STYLU – SAJGONEK, SPRING ROLLS, PIEROŻKÓW, BOWLI CZY SAŁATEK

 

SOS SOJOWY + CUKIER BRĄZOWY + OLEJ SEZAMOWY + MIRIN


SOS SOJOWY + CZOSNEK + IMBIR + CUKIER


SOS SOJOWY + MIRIN + OLEJ SEZAMOWY + PRAŻONY SEZAM


SOS SOJOWY + MIÓD + IMBIR + MIELONE CHILI


SOS SOJOWY + MIRIN + OLEJ SEZAMOWY + CUKIER + SZCZYPIOREK


SOS SOJOWY + MIÓD + MASŁO ORZECHOWE + SOK Z LIMONKI

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel