Wielkanoc z azjatycką nutą
Wielkanoc to czas pełen symboli, a jajko jako znak nowego życia, odrodzenia i nadziei – nieodmiennie króluję na świątecznym stole. Klasyczne jajka z majonezem, faszerowane czy w wersji z chrzanem to smak dzieciństwa dla wielu z nas. Ale co, jeśli w tym roku tchnąć w wielkanocne menu trochę świeżości, egzotyki i odrobiny ostrości?

Kuchnie Dalekiego Wschodu doskonale łączą intensywność smaku z prostotą wykonania, a jajka w roli głównej występują tam naprawdę często: jako składnik ramenu, przekąska do bento, przysmak ulicznych straganów czy element domowych marynat o głębokim umami.
Co ciekawe, jajka marynowane w sosie sojowym, znane np. z Japonii jako ajitsuke tamago, to nie tylko dodatek do zupy, ale też świetna, samodzielna przekąska. Z kolei w Korei żółtka często łączy się z ostrą pastą gochujang i sezamem, tworząc nowoczesną wersję „deviled eggs”. Azjatyckie podejście do jajek to gra faktur, aromatów i wyważonej ostrości, która znakomicie kontrastuje z łagodnością białka.
Przygotowaliśmy dla Ciebie trzy przepisy, które świetnie odnajdą się na wielkanocnym stole – szczególnie jeśli masz ochotę zaskoczyć gości czymś nowym, a jednocześnie symbolicznym. To również doskonała opcja dla tych, którzy nie przypadają za ciężkimi farszami, a wolą coś lekkiego, z charakterem i nutą umami.
Sięgnij po jajka z pastą miso i wasabi, pikantne koreańskie z gochujangiem albo marynowane w słodko-słonym sosie sojowym z imbirem. Smacznego i wesołych, pełnych smaku Świąt!
Jajka po koreańsku z pastą gochujang
Składniki:
- 6 jajek;
- 2 łyżki majonezu japońskiego Kewpie;
- 1 łyżeczka pasty gochujang;
- 1 łyżeczka soku z limonki;
- 1 łyżeczka miodu;
- szczypta soli;
- szczypta wędzonej papryki;
- szczypiorek do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo (8-10 minut od momentu zagotowania wody), obierz i przekrój na połówki. Wyjmij żółtka i wymieszaj je z majonezem, gochujang, sokiem z limonki, miodem i szczyptą soli.
Masę przełóż do rękawa cukierniczego lub łyżką napełnij białka. Posyp posiekanym szczypiorkiem oraz szczyptą wędzonej papryki.

Jajka po japońsku z miso i wasabi
Składniki:
- 6 jajek;
- 2 łyżki majonezu japońskiego Kewpie;
- 1 łyżeczka jasnej pasty miso;
- ¼ łyżeczki wasabi;
- 1 łyżeczka sosu sojowego;
- szczypta wędzonej papryki.
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo (około 8-10 minut) i przekrój na pół. Żółtka rozgnieć z majonezem, miso, sosem sojowym i wasabi.
Wypełnij białka pastą i posyp delikatnie wędzoną papryką – dla koloru i głębi smaku.

Chińskie jajka na twardo w sosie sojowym
Składniki:
- 6 jajek;
- 100 ml jasnego sosu sojowego;
- 100 ml mirinu;
- 200 ml wody;
- 1 łyżka cukru;
- 2 ząbki czosnku;
- 4-5 plasterków świeżego imbiru;
- 1 łyżeczka oleju sezamowego;
- 1 łyżeczka prażonego sezamu;
- szczypiorek do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Ugotuj jajka na półtwardo (ok. 6-7 minut), przełóż do zimnej wody i obierz.
W małym garnku wymieszaj sos sojowy, mirin, wodę, cukier, czosnek, imbir i olej sezamowy. Doprowadź do wrzenia, potem gotuj na małym ogniu przez 5 minut, by smaki się połączyły. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Umieść obrane jajka w słoiku lub pojemniku i zalej marynatą. Upewnij się, że jajka są całkowicie przykryte. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przekrój jajka na pół i podawaj z sezamem, szczypiorkiem lub jako dodatek do ryżu, ramenu albo na wielkanocnym stole jako aromatyczna przekąska.
Smacznego!
