2025-04-16

Wielkanoc z azjatycką nutą

Wielkanoc to czas pełen symboli, a jajko jako znak nowego życia, odrodzenia i nadziei – nieodmiennie króluję na świątecznym stole. Klasyczne jajka z majonezem, faszerowane czy w wersji z chrzanem to smak dzieciństwa dla wielu z nas. Ale co, jeśli w tym roku tchnąć w wielkanocne menu trochę świeżości, egzotyki i odrobiny ostrości?

Kuchnie Dalekiego Wschodu doskonale łączą intensywność smaku z prostotą wykonania, a jajka w roli głównej występują tam naprawdę często: jako składnik ramenu, przekąska do bento, przysmak ulicznych straganów czy element domowych marynat o głębokim umami.

Co ciekawe, jajka marynowane w sosie sojowym, znane np. z Japonii jako ajitsuke tamago, to nie tylko dodatek do zupy, ale też świetna, samodzielna przekąska. Z kolei w Korei żółtka często łączy się z ostrą pastą gochujang i sezamem, tworząc nowoczesną wersję „deviled eggs”. Azjatyckie podejście do jajek to gra faktur, aromatów i wyważonej ostrości, która znakomicie kontrastuje z łagodnością białka.

Przygotowaliśmy dla Ciebie trzy przepisy, które świetnie odnajdą się na wielkanocnym stole – szczególnie jeśli masz ochotę zaskoczyć gości czymś nowym, a jednocześnie symbolicznym. To również doskonała opcja dla tych, którzy nie przypadają za ciężkimi farszami, a wolą coś lekkiego, z charakterem i nutą umami.

Sięgnij po jajka z pastą miso i wasabi, pikantne koreańskie z gochujangiem albo marynowane w słodko-słonym sosie sojowym z imbirem. Smacznego i wesołych, pełnych smaku Świąt!

Jajka po koreańsku z pastą gochujang

Składniki:

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo (8-10 minut od momentu zagotowania wody), obierz i przekrój na połówki. Wyjmij żółtka i wymieszaj je z majonezem, gochujang, sokiem z limonki, miodem i szczyptą soli.

Masę przełóż do rękawa cukierniczego lub łyżką napełnij białka. Posyp posiekanym szczypiorkiem oraz szczyptą wędzonej papryki.

Jajka po japońsku z miso i wasabi

Składniki:

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo (około 8-10 minut) i przekrój na pół. Żółtka rozgnieć z majonezem, miso, sosem sojowym i wasabi.

Wypełnij białka pastą i posyp delikatnie wędzoną papryką – dla koloru i głębi smaku.

Chińskie jajka na twardo w sosie sojowym

Składniki:

Sposób przygotowania:

Ugotuj jajka na półtwardo (ok. 6-7 minut), przełóż do zimnej wody i obierz.

W małym garnku wymieszaj sos sojowy, mirin, wodę, cukier, czosnek, imbir i olej sezamowy. Doprowadź do wrzenia, potem gotuj na małym ogniu przez 5 minut, by smaki się połączyły. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

Umieść obrane jajka w słoiku lub pojemniku i zalej marynatą. Upewnij się, że jajka są całkowicie przykryte. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Przekrój jajka na pół i podawaj z sezamem, szczypiorkiem lub jako dodatek do ryżu, ramenu albo na wielkanocnym stole jako aromatyczna przekąska.

Smacznego!

Polecane

Pasta Miso jasna 1 kg

Pasta Miso jasna 1 kg

17,71 zł
17,71 zł / kg
Wasabi w proszku 1 kg

Wasabi w proszku 1 kg

43,73 zł
43,73 zł / kg
Pasta Miso jasna 400 g

Pasta Miso jasna 400 g

13,29 zł
33,23 zł / kg
Mirin fumi zaprawa 0,5 l

Mirin fumi zaprawa 0,5 l

21,14 zł
42,28 zł / l
Sos majonezowo-czosnkowy 0,950 kg

Sos majonezowo-czosnkowy 0,950 kg

28,85 zł
30,37 zł / kg
Sos sojowy jasny 150 ml

Sos sojowy jasny 150 ml

4,19 zł3,50 zł
23,33 zł / l
Olej sezamowy 150 ml PURE

Olej sezamowy 150 ml PURE

13,53 zł
90,20 zł / l
Mirin do gotowania 150 ml

Mirin do gotowania 150 ml

9,72 zł
64,80 zł / l
Sos sojowy jasny premium 500 ml

Sos sojowy jasny premium 500 ml

14,01 zł
28,02 zł / l
Japoński sos sojowy 1L

Japoński sos sojowy 1L

23,95 zł
23,95 zł / l
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 17 opinii
pixelpixel