Chiński Nowy Rok to jedno z najważniejszych świąt Państwa Środka. Od 12 lutego przez kolejne 15 dni Chińczycy będą gromadzić się przy rodzinnych stołach i częstować tradycyjnymi posiłkami. Poznaj kulinarne specjały tego święta!
Jednym z podstawowych dań serwowanych z okazji Chińskiego Nowego Roku są pierożki gyoza (inaczej jiaozi) z mięsem i kapustą lub warzywami, które macza się w sosie sojowym z dodatkiem papryki chilli lub sosem rybnym. Dużą popularnością cieszą się jednak słodkości: ciasto niangao z kleistego ryżu, ryżowe kulki yuan-xiao (inaczej tang-yuan) nadziane pastą z czerwonej fasoli lub kremem fistaszkowym oraz ryżowa zupa laba.
Dobrą wróżbę przynoszą nasiona lotosu, owoce liczi, mandarynki i pomarańcze, a za długie życie odpowiada nie pocięty, jak najdłuższy makaron. Często serwuje się też sajgonki i pije dużo herbaty, wódki i wina. A po obfitującym w kulinarne rozpusty okresie Chińczycy wracają do zielonej herbaty i diety bogatej w ryż, warzywa i zioła.
Chcesz spróbować tych azjatyckich przysmaków? W naszym sklepie znajdziesz wszystkie półprodukty potrzebne do ich przygotowania. Świętuj razem z nami Chiński Nowy Rok!