Hummus z suchej ciecierzycy

2021-05-14
Hummus z suchej ciecierzycy

Hummus z suchej ciecierzycy (dla 2 os.)

Wiesz, że hummus z suchej ciecierzycy jest najpopularniejszą przystawką krajów Bliskiego Wschodu? Ta delikatna, puszysta pasta może być podawana do falafeli, a także być dipem towarzyszącym kruchym przekąskom, np. chipsom czy surowym warzywom. Popularne jest również używanie hummusu z suchej ciecierzycy jako dodatku do kanapek.

Eksperymentuj ze smakiem – hummus z suchej ciecierzycy możesz doprawić suszonymi pomidorami, burakiem lub dynią. W przypadku hummusu nie ma ograniczeń. Odkryj kolejne oblicza tej przystawki, dodając pastę miso, awokado, natkę pietruszki czy miód.

Hummus z suchej ciecierzycy posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ciecierzyca jest bogata w żelazo oraz witaminę C i cieszy się popularnością wśród dań wegetariańskich. Będzie korzystna w diecie osób, którym zależy na obniżeniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Chcesz odżywiać się zdrowiej? Przyrządź hummus z suchej ciecierzycy i sprawdź, z czym będzie smakować Ci najbardziej!

 

Lista zakupów:

Sposób przygotowania:

Namocz ciecierzycę w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej przez co najmniej 6 godzin. Po tym czasie wymień wodę i ugotuj ziarna do miękkości, a następnie odcedź i ostudź. Niewielką część ziaren pozostaw do dekoracji.

Resztę ciecierzycy i wszystkie inne składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Posiekany czosnek podawaj tylko do porcji serwowanej bezpośrednio przed podaniem. Hummus najlepiej wygląda i smakuje polany po wierzchu oliwą z oliwek. Udekoruj go całymi ziarnami ugotowanej ciecierzycy, ćwiartką cytryny i oprósz zatarem.

Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Maj 2021

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel