Komosa ryżowa z seitanem

2021-09-10
Komosa ryżowa z seitanem

Komosa ryżowa z seitanem (dla 2 os.)

Komosa ryżowa z setianem - Azjanatalerzu.pl

Komosa ryżowa z seitanem to potrawa, która pochodzi z Azji. Ze względu na swoją strukturę, smak i właściwości z powodzeniem może zastępować mięso – zwinięte i ugotowane ciasto złożone z glutenu i przypraw przybiera włóknistą postać. Stąd właśnie popularność seitanu wśród wegetarian i wegan. W zależności od sposobu przyrządzenia, jak i użytej marynaty może smakować jak duszony gulasz czy szarpana wieprzowina.

Aby posiłek bazujący na seitanie miał sporo wartości odżywczych, warto zestawić go z komosą ryżową. Komosa ryżowa z seitanem jest nie tylko źródłem pełnowartościowego białka, ale i zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych, takich jak: magnez, fosfor czy potas.

Komosa ryżowa z seitanem dobrze komponuje się z warzywami. Nasz przepis bazuje na słodkiej papryce, możesz jednak uzupełnić je lub wymienić na dowolne inne, ulubione warzywa. Dobrze sprawdzi się też m.in. kapusta pekińska czy cukinia.

Lista zakupów:

Składniki na seitan:

  • 300 g ugotowanego seitana – pokrojonego w kostkę lub poszarpanego

Sprawdź przepis na seitan: Seitan z gotowego glutenu

 

Składniki na sos:

 

Składniki uzupełniające:

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 100 g zielonej papryki
  • 100 g czerwonej papryki
  • chilli
  • 3 łyżki oleju
  • duża szczypta pieprzu syczuańskiego
  • 2 szklanki komosy ryżowej (quinoa)

 

Sposób przygotowania:

Przygotuj seitan z przepisu: Seitan z gotowego glutenu

Składniki na sos przelej do miseczki i dokładnie wymieszaj.

Poszarpany seitan obtocz w mące kukurydzianej.

Czosnek i obrany imbir pokrój na drobno. 

Zieloną i czerwoną paprykę oraz papryczkę chilli pokrój w paski.


Na patelni lub woku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojony w kostkę lub poszarpany seitan, dodaj czosnek i imbir. Smaż krótko, uważając, by czosnek się nie przypalił, tylko oddał swój aromat. Następnie dodaj zieloną i czerwoną paprykę, pieprz syczuański oraz chilli. Kiedy wszystkie składniki delikatnie zmiękną, dodaj sos i zredukuj do pożądanej konsystencji.

Ugotuj komosę ryżową zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Podawaj z seitanem.

Możesz udekorować szczypiorkiem.

Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2021

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel