Azjatycka kanapka z pastą ssamjang i marynowanym tofu
Azjatycka kanapka z pastą ssamjang i marynowanym tofu
Azjatycka kanapka to idealna propozycja na przełamanie codziennej nudy w kuchni. Jeżeli poszukujesz alternatywy dla klasycznych, domowych kanapek – właśnie ją znalazłeś! Proponujemy pyszną kanapkę z pastą sojową ssamjang, marynowanym tofu i chrupiącymi warzywami. Smakuje tak, jak brzmi – doskonale!
Kanapkę w azjatyckim stylu przygotujesz z zaledwie kilku składników. Do wykonania przepisu potrzebujesz przede wszystkim bagietki. My proponujemy bagietkę pszenną, ale z powodzeniem możesz skorzystać także z innego, ulubionego pieczywa. Kluczowym składnikiem tej kanapki jest sojowa pasta ssamjang, która łączy smak słodki, ostry i słony. To tradycyjna pasta koreańskiego pochodzenia, o bogatym smaku i aromacie. Stanowi doskonałe podkreślenie azjatyckiego charakteru kanapki. Podobnie jest z marynowanym w prawdziwie orientalnej marynacie tofu. Jako składniki marynaty wykorzystaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, nieco ostrej pasty gochujang, imbir i czosnek. Kropkę nad i postawią chrupiące warzywa, kolendra i nieco japońskiego majonezu.
Azjatycka kanapka stanowi świetną alternatywę dla tych klasycznych, zabieranych na co dzień do pracy, szkoły, w podróż czy serwowanych na śniadanie lub kolację. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje nasza kanapka z pastą ssamjang i tofu z orientalną nutą!
Lista zakupów:
Składniki:
- ½ opakowania tofu
- 1 łyżka oleju
- 1 bagietka pszenna
- 2 łyżki pasty ssamjang
- 1 garść czerwonej kapusty
- 1 marchewka
- ½ ogórka zielonego
- 1 garść świeżej kolendry
- 2 łyżki sosu majonezowo-czosnkowego
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka pasty gochujang
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 cm kawałek imbiru
Sposób przygotowania:
Rozpocznij od zamarynowania tofu. Pokrój tofu w plastry i odsącz ręcznikiem papierowym. W misce wymieszaj składniki na marynatę, dodaj tofu, wymieszaj i odłóż na kilka godzin do lodówki. Następnie smaż je na odrobinie rozgrzanego oleju aż do zarumienienia. Bagietkę przekrój na pół, a następnie na dwie części. Umieść ją na ok. 1 minutę w opiekaczu. W tym czasie posmaruj dolne części bagietki pastą sojową ssamjang. Ułóż na bagietce usmażone kawałki tofu, poszatkowaną, czerwoną kapustę, posiekaną w cienkie paski marchew, pokrojonego w plastry ogórka oraz liście kolendry. Górne części bagietki posmaruj japońskim majonezem i złóż kanapki.
Smacznego!