Domowe lody mochi o smaku mango
Domowe lody mochi o smaku mango (dla 2 os.)
Lody mochi to deser pochodzenia japońskiego, który w ostatnim czasie zyskał niemałą popularność. To jedna z najciekawszych słodkości wywodzących się z Azji. Zachwycają przede wszystkim pysznym smakiem, ale i oryginalną formą. Poznaj i przygotuj je samodzielnie w domu. Z pomocą przyjdzie Ci nasz przepis na pyszne mochi ice cream o smaku mango!
Ale czym właściwie są? Inspiracją do ich powstania były tradycyjne mochi, czyli ryżowe ciasteczka wypełnione słodkim nadzieniem np. z zielonej herbaty, sezamu czy czerwonej fasoli. W wersji lodowej kremowe nadzienie zastąpione jest orzeźwiającym sorbetem lub kremowymi lodami w różnych smakach.
Lody mochi smakują doskonale. To lekkie, ciągnące się ciasto ryżowe, które skrywa pyszne, orzeźwiające wnętrze. Jest niezwykle ciekawą i bardzo smaczną alternatywą dla tradycyjnych lodów. Świetnie sprawdzą się jako pyszny deser.
Przygotowanie lodów mochi samodzielnie w domu może wydawać się trudne, jednak nic bardziej mylnego. Kluczem do sukcesu są odpowiednie składniki oraz proporcje. Pamiętaj, aby do ciasta ryżowego koniecznie użyć mąki z kleistego ryżu. Co ciekawe, lody, które otula ciasto ryżowe to pełna dowolność. Z powodzeniem możesz wykorzystać także gotowe lody lub przygotować wiele różnych smaków np. kokosowe, truskawkowe czy czekoladowe.
Masz ochotę na odrobinę orzeźwienia w letnie, upalne dni? Nie ma lepszego pomysłu niż przygotowanie z nami pysznych lodów mochi o smaku mango. Zatem… do dzieła!
Lista zakupów:
Składniki:
- 200 g pulpy mango
- 4-5 łyżek śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/3 szklanki mąki z ryżu kleistego
- 3 łyżki cukru
- 100 ml wody odrobina mąki kukurydzianej (do podsypania)
Sposób przygotowania:
Rozpocznij od przygotowania lodów mango. Połącz pulpę mango, śmietankę, cukier i sok z cytryny. Powstałą masę przelej do silikonowych foremek, które kształtem najbardziej przypominają mochi, czyli półpłaskie kuleczki. Następnie foremkę umieść w zamrażarce na minimum 3-4 godziny.
Po upływie kilku godzin przygotuj ciasto ryżowe. W niewielkiej misce połącz mąkę ryżową, cukier oraz wodę. Do niewielkiego garnka dodaj wodę i zagotuj. Na garnku umieść miskę w ten sposób, by jej spód nie dotykał wody w garnku. Gotuj ryżową masę na parze, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej, klejącej konsystencji. Odłóż ciasto do przestudzenia.
Na blat wysyp mąkę kukurydzianą, a następnie przełóż na nią ostudzoną masę ryżową. Całość wyrabiaj, aż masa stanie się mniej kleista. Rozwałkuj, a następnie za pomocą szklanki wykrawaj niewielkie kółka.
Z zamrażarki wyjmij przygotowane wcześniej lody. Każdy kawałek owijaj kółkiem ryżowym i dokładnie sklei. Postępuj tak z każdą lodową kulką. Następnie umieść wszystkie kuleczki na blaszce i ponownie włóż do zamrażarki na min. 1 godzinę. Lody mochi wyjmij z zamrażarki na około 10 minut przed spożyciem.
Smacznego!