Dyniowe placuszki z kremem kokosowym
Dyniowe placuszki z kremem kokosowym dla 2 os.
Placuszki dyniowe z kremem z mleczka kokosowego to rozkoszna słodycz, która łączy w sobie pyszny smak dyni z aromatem mleczka kokosowego. Przygotuj je na weekendowe śniadanie czy jako smaczny lunch!
Te lekkie i puszyste dyniowo-kokosowe placki smakują wyśmienicie. W ich przepisie główną rolę odgrywa dynia hokkaido – dodaje wilgotności, delikatnego smaku i pięknej, złocistej barwy. To jednak nie wszystko. Wśród składników na ciasto znajdziesz także nutę kokosa w postaci mleczka oraz nieco cynamonu, by zachować jesienny klimat przysmaku. Placuszki podawaj z aksamitnym kremem z mleczka kokosowego. Opcjonalnie możesz dodać także swoje ulubione dodatki – owoce, bakalie czy polewy.
Dyniowe placuszki z kremem z mleczka kokosowego są niezwykle proste w przygotowaniu. Jeżeli nie posiadasz własnego puree z dyni, możesz wykorzystać gotowe. Najlepiej, gdyby puree było przygotowane z upieczonej, zblendowanej dyni hokkaido. Kluczową wskazówką jest także wcześniejsze, dokładne schłodzenie mleczka kokosowego, z którego następnie przygotujesz krem. Tylko z zimnego mleczka otrzymasz krem o odpowiedniej konsystencji.
Dyniowe placuszki z kokosowym kremem będą idealnym wyborem na śniadanie, lunch, a także jako lekki deser. Świetnie skomponują się z kremem kokosowym, tworząc zaskakującą kombinację smaków!
Przygotuj placuszki dyniowe z kremem z mleczka kokosowego i delektuj się tym wyjątkowym smakiem. Przepis już na Ciebie czeka. Do dzieła!
Lista zakupów:
Składniki:
Placuszki:
- ½ szklanki puree z dyni hokkaido
- ½ puszki mleka kokosowego
- 2 łyżki cukru kokosowego lub miodu
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2-3 łyżki oleju (do smażenia)
Krem kokosowy:
- 200 ml mleczka kokosowego (koniecznie z lodówki)
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Rozpocznij od przygotowania masy na placki. Połącz ze sobą puree z dyni, mleczko kokosowe, cukier kokosowy, jajka i roztopione masło. Zmiksuj całość na gładką masę. W osobnym naczyniu połącz suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Połącz obie masy, wymieszaj, a następnie dosyp wiórki kokosowe i ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Smaż placuszki z jednej i drugiej strony aż do uzyskania złocistego koloru.
W tym czasie przygotuj krem kokosowy: do niewielkiego naczynia dodaj dobrze schłodzone mleczko kokosowe i ubijaj mikserem na puszystą masę. Pod koniec dodaj cukier oraz wiórki.
Placuszki serwuj z kremem kokosowym i – opcjonalnie – dodatkami w postaci owoców czy orzechów.
Smacznego!