Hummus z suchej ciecierzycy
Hummus z suchej ciecierzycy (dla 2 os.)
Wiesz, że hummus z suchej ciecierzycy jest najpopularniejszą przystawką krajów Bliskiego Wschodu? Ta delikatna, puszysta pasta może być podawana do falafeli, a także być dipem towarzyszącym kruchym przekąskom, np. chipsom czy surowym warzywom. Popularne jest również używanie hummusu z suchej ciecierzycy jako dodatku do kanapek.
Eksperymentuj ze smakiem – hummus z suchej ciecierzycy możesz doprawić suszonymi pomidorami, burakiem lub dynią. W przypadku hummusu nie ma ograniczeń. Odkryj kolejne oblicza tej przystawki, dodając pastę miso, awokado, natkę pietruszki czy miód.
Hummus z suchej ciecierzycy posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ciecierzyca jest bogata w żelazo oraz witaminę C i cieszy się popularnością wśród dań wegetariańskich. Będzie korzystna w diecie osób, którym zależy na obniżeniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Chcesz odżywiać się zdrowiej? Przyrządź hummus z suchej ciecierzycy i sprawdź, z czym będzie smakować Ci najbardziej!
Lista zakupów:
- 200 g suchej ciecierzycy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki tahiny
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka przegotowanej wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 ćwiartka cytryny
- 1 łyżeczka zataru
Sposób przygotowania:
Namocz ciecierzycę w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej przez co najmniej 6 godzin. Po tym czasie wymień wodę i ugotuj ziarna do miękkości, a następnie odcedź i ostudź. Niewielką część ziaren pozostaw do dekoracji.
Resztę ciecierzycy i wszystkie inne składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Posiekany czosnek podawaj tylko do porcji serwowanej bezpośrednio przed podaniem. Hummus najlepiej wygląda i smakuje polany po wierzchu oliwą z oliwek. Udekoruj go całymi ziarnami ugotowanej ciecierzycy, ćwiartką cytryny i oprósz zatarem.
Smacznego!