Japoński chleb mleczny
Japoński chleb mleczny
Japoński chleb mleczny to doskonała propozycja w szczególności dla fanów słodkich śniadań. Chlebek jest bardzo delikatny, miękki i po prostu wyśmienity. Sprawdzi się jako alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Przekonaj się o tym, przygotowując ten przysmak z naszego przepisu!
Ten słodki, wywodzący się z Japonii chleb, przypomina nieco znany nam chleb tostowy. Podobnie jak on jest bardzo miękki, delikatny i rozpływający się w ustach. Jeżeli jesteś fanem słodkich wypieków – to idealna propozycja dla Ciebie! Chlebek japoński świetnie komponuje się z dżemem, kremami orzechowymi i czekoladowymi czy miodem. Z tego względu będzie idealnym wyborem na śniadanie. Na jego bazie przygotujesz też wytrawne kanapki. Gwarantujemy, że będą smakowały wyśmienicie!
Japoński chlebek mleczny jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Sercem przepisu jest tangzhong, czyli masa przypominająca konsystencją budyń, przygotowana z mąki oraz mleka. Dodatek tej masy sprawia, że chlebek mleczny jest bardzo puszysty oraz wilgotny. Nie pomijaj tego etapu podczas przygotowywania swojego chleba japońskiego.
Chleb mleczny to doskonała okazja do przygotowania domowego pieczywa. Jest świetną alternatywą dla znanych nam drożdżówek czy chałek. Dzięki niemu przygotujesz śniadanie w prawdziwie orientalnym stylu!
Poniżej znajdziesz przepis na japoński chleb mleczny. Skorzystaj z niego i ciesz się satysfakcją z samodzielnego przygotowania tak wyśmienitego pieczywa.
Lista zakupów:
Składniki:
Tangzhong:
- 80 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 10 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 350 g mąki
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka masła (miękkiego)
Do smarowania:
- 1 łyżka mleka
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Rozpocznij od przygotowania tangzhong. Do niewielkiego garnka wlej mleko, a następnie wsyp mąkę. Podgrzewaj, mieszając aż do uzyskania konsystencji przypominającej gęsty budyń. Odstaw do ostudzenia.
Przygotuj zaczyn. Drożdże dodaj do delikatnie ciepłego mleka. Następnie dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
Mąkę, pozostałą część cukru i sól wsyp do miski. Następnie dodaj jajko, zaczyn i miękkie masło. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Podczas wyrabiania dodawaj stopniowo przygotowany wcześniej „budyń”. Po wyrobieniu ciasta odstaw je na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyłóż blaszkę (keksówkę) papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podziel na trzy równe części. Każdą uformuj delikatnie w wałek, a następnie zwiń je w rulon. Poszczególne części ciasta umieść w blaszce blisko siebie. Blachę przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
Po tym czasie ciasto posmaruj wymieszanym z mlekiem jajkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.
Smacznego!