Japońskie curry bread
Japońskie curry bread
Znasz już curry bread? To charakterystyczny, japoński przysmak w postaci niewielkich bułeczek. Chlebki wykonane są z pysznego ciasta, wypełnionego aromatycznym curry w japońskim stylu. Panieruje się je i smaży w głębokim oleju. To prawdziwa uczta dla podniebienia!
Curry bread jest tradycyjnym dla Japonii przysmakiem, przygotowywanym w domach, ale i sprzedawanym w piekarniach czy sklepach spożywczych. Japończycy wprost uwielbiają ten słynny przysmak i zajadają się nim na co dzień.
Aby przygotować tradycyjne, japońskie curry bread nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczy mąka, drożdże, jajka, mleko, sól i cukier. Oprócz tego nie może zabraknąć prawdziwie japońskich akcentów. Niezbędnymi produktami do chlebków curry jest panierka panko i oczywiście główny bohater tego smakołyku – curry.
Curry należy przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce. Ważne jest, by podczas przygotowywania bułeczek miało ono stałą, gęstą konsystencję. Wówczas z łatwością będziesz nadziewać nim bułeczki bez obaw o wypłynięcie znakomitego nadzienia. Japońskie curry przygotujesz według tradycyjnych przepisów, ale pomocne są także gotowe rozwiązania, takie jak japońskie pasty curry, które oferuje np. marka S&B.
Wyśmienite curry bread są panierowane w jajku i panko, a następnie smażone na rozgrzanym oleju. To właśnie dlatego tak doskonale smakują i przyjemnie chrupią. Rozpływające się w ustach nadzienie curry sprawi, że przeniesiesz się w podróż do Japonii bez wychodzenia z domu! Nasz przepis to doskonała okazja do urządzenia znakomitej, orientalnej uczty.
Prawda, że brzmi pysznie? Zatem przygotuj samodzielnie ten słynny, japoński przysmak! Zamów wszystkie potrzebne Ci składniki i ruszaj do kuchni.
Lista zakupów:
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki chlebowej
- ¾ szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka (najlepiej 3,2%)
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)
- 2 szklanki japońskiego curry (w temperaturze pokojowej)
- 2 jajka
- 2 szklanki panierki panko
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj ze sobą składniki na ciasto. Połącz obie mąki, sól i cukier. Mleko delikatnie podgrzej, a następnie dodaj do miski razem z drożdżami. Wymieszaj zwartość, formując kulę. Do wyrobionego ciasta dodaj masło i połącz.
Ciasto przełóż na blat podsypany delikatnie mąką i wyrabiaj do uzyskania sprężystej kulki, a następnie z powrotem umieść je w misce, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie przełóż ciasto na blat i uderz delikatnie w jego środek. Podziel je na 8 części, formując kulki. Umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i ponownie odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 15 minut.
Po tym czasie kulki delikatnie rozwałkuj. Curry nakładaj na środek ciasta i zawijaj, pamiętając o dokładnym sklejeniu brzegów. Formuj niewielkie bułeczki. Jajka wbij do osobnego naczynia i wymieszaj. Do drugiego naczynia wsyp panierkę panko. Bułki obtaczaj w jajku, a następnie w panko. Umieść je na blaszce i ponownie zostaw do wyrośnięcia.
Do garnka dodaj olej roślinny i rozgrzej do ok. 160 stopni Celsjusza. Do rozgrzanego oleju wrzucaj po kilka bułeczek w zależności od rozmiaru garnka. Smaż do złocistego koloru. Gotowe chlebki odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!