Koktajl na bazie naparu z matcha
Koktajl na bazie naparu z matcha (dla 4 os.)
Koktajl na bazie naparu z matcha to połączenie zielonej herbaty matcha z dodatkiem ananasa, bazylii, jagód goi i soku z cytryny. Koktajl na bazie naparu z matcha wpłynie korzystnie na pamięć i koncentrację, a także podniesie poziom energii.
Wszystkie składniki zawarte w koktajlu na bazie naparu z matcha mają prozdrowotne właściwości, ale zdecydowanie najwięcej ma ich matcha. Ta zielona herbata w proszku o charakterystycznym, intensywnie zielonym kolorze jest źródłem katechin zmniejszających ryzyko miażdżycy, a do tego uspokaja i relaksuje. Matcha to najmocniej pobudzająca herbata, zawiera sporą ilość kofeiny, dlatego znana jest jako zdrowsza alternatywa dla kawy. Jej liście tradycyjnie suszy się i ściera na proszek – taki, który dodaje się do koktajlu na bazie naparu z matcha (o tym, jak wygląda ceremonia parzenia herbaty matcha, pisaliśmy w osobnym tekście).
Autorką przepisu na koktajl na bazie naparu z matcha jest Julka Cymbaluk, nastoletnia zwyciężczyni drugiej edycji MasterChef Junior. Przepis pochodzi z multimedialnego e-booka „SmaczneGO! Lunch boxy dla małych i dużych”, w którym znajduje się 30 przepisów – nie tylko azjatyckich – na dania lunchowe i zdrowe przekąski.
Lista zakupów:
- 700 g naparu z matchy
- 600 g ananasa
- 100 g jagód goi
- 30 g soku z cytryny
- 1 pęczek bazylii tajskiej
Sposób przygotowania:
Przygotuj napar z matchy, dodaj do niego jagody goi i zostaw na chwilę, aby lekko nasiąkły. Dodaj resztę składników i całość zmiksuj w blenderze kielichowym.
Smacznego!