Komosa ryżowa z seitanem
Komosa ryżowa z seitanem (dla 2 os.)
Komosa ryżowa z seitanem to potrawa, która pochodzi z Azji. Ze względu na swoją strukturę, smak i właściwości z powodzeniem może zastępować mięso – zwinięte i ugotowane ciasto złożone z glutenu i przypraw przybiera włóknistą postać. Stąd właśnie popularność seitanu wśród wegetarian i wegan. W zależności od sposobu przyrządzenia, jak i użytej marynaty może smakować jak duszony gulasz czy szarpana wieprzowina.
Aby posiłek bazujący na seitanie miał sporo wartości odżywczych, warto zestawić go z komosą ryżową. Komosa ryżowa z seitanem jest nie tylko źródłem pełnowartościowego białka, ale i zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych, takich jak: magnez, fosfor czy potas.
Komosa ryżowa z seitanem dobrze komponuje się z warzywami. Nasz przepis bazuje na słodkiej papryce, możesz jednak uzupełnić je lub wymienić na dowolne inne, ulubione warzywa. Dobrze sprawdzi się też m.in. kapusta pekińska czy cukinia.
Lista zakupów:
Składniki na seitan:
- 300 g ugotowanego seitana – pokrojonego w kostkę lub poszarpanego
Sprawdź przepis na seitan: Seitan z gotowego glutenu
Składniki na sos:
- 70 ml sake
- 30 g sosu (pasty) z czarnego pieprzu
- 30 ml sosu sojowego jasnego
- 30 g cukru palmowego lub trzcinowego
Składniki uzupełniające:
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 ząbki czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- 100 g zielonej papryki
- 100 g czerwonej papryki
- 1 chilli
- 3 łyżki oleju
- duża szczypta pieprzu syczuańskiego
- 2 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
Sposób przygotowania:
Przygotuj seitan z przepisu: Seitan z gotowego glutenu
Składniki na sos przelej do miseczki i dokładnie wymieszaj.
Poszarpany seitan obtocz w mące kukurydzianej.
Czosnek i obrany imbir pokrój na drobno.
Zieloną i czerwoną paprykę oraz papryczkę chilli pokrój w paski.
Na patelni lub woku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojony w kostkę lub poszarpany seitan, dodaj czosnek i imbir. Smaż krótko, uważając, by czosnek się nie przypalił, tylko oddał swój aromat. Następnie dodaj zieloną i czerwoną paprykę, pieprz syczuański oraz chilli. Kiedy wszystkie składniki delikatnie zmiękną, dodaj sos i zredukuj do pożądanej konsystencji.
Ugotuj komosę ryżową zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Podawaj z seitanem.
Możesz udekorować szczypiorkiem.
Smacznego!