Libańska sałatka tabbouleh z sumakiem
Libańska sałatka tabbouleh z sumakiem (dla 2 os.)
Kuchnia libańska słynie z wyrafinowania, a teraz zyskuje popularność w Europie. Jednym z popularnych dań jest libańska sałatka tabbouleh z sumakiem. Jej oryginalna nazwa oznacza „dip”, lecz jest to warzywna uczta z pomidorów i kaszy bulgur. Niekiedy kaszę bulgur można zastąpić kaszą kuskus. Dodaje się do niej cebulę, ogórki i czerwoną paprykę, a aromat wzmacnia mięta, cytryna i natka pietruszki. Libańska sałatka tabbouleh z sumakiem świetnie prezentuje się po posypaniu jej prażonymi orzeszkami piniowymi.
Libańska sałatka tabbouleh z sumakiem sprawdzi się jako przystawka lub dodatek do dań rybnych i mięsnych. To danie wegetariańskie idealne na letnie upały. Mięta zapewni orzeźwienie, a sumak doda kwaskowości. Dodatkowo libańska sałatka tabbouleh z sumakiem występuje także w wersji z jajkiem. Eksperymentuj i odkrywaj nowe potrawy!
Lista zakupów:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 gałązki mięty
- 1/2 ogórka
- 1/2 zielonej papryki
- 4 cebulki dymki
- 1 mała cebula czerwona
- 3 podłużne, mięsiste pomidory
- 1/2 szklanki kaszy bulgur
- opcjonalnie: 50 g orzeszków piniowych
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- 1 szczypta sumaku
Sposób przygotowania:
Posiekaj bardzo drobno natkę pietruszki i listki mięty. Ogórka, paprykę i cebulki pokrój na drobną kostkę. To samo zrób z pomidorami, ale pamiętaj, aby odsączyć je z nadmiaru soku. Kaszę bulgur zalej szklanką gorącej, osolonej wody. Odstaw na 20 minut pod przykryciem (nie gotuj). Upraż orzechy piniowe na suchej patelni do zarumienienia.
Wymieszaj natkę pietruszki, listki mięty, ogórka, paprykę, cebulkę, cebulę czerwoną i pomidory. Kaszę bulgur odcedź i dodaj do całości.
Przygotuj sos składający się z soku z cytryny, oliwy, soli i pieprzu oraz szczyptą sumaku. Wstrząśnij odmierzone, wymienione składniki w małym słoiczku, a następnie wlej je do sałatki i wymieszaj. Na wierzch posyp orzechy piniowe.
Podawaj jako przystawkę lub dodatek do mięs i ryb. Najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Smacznego!