Lody tajskie o smaku kokosowo-malinowym
Lody tajskie o smaku kokosowo-malinowym (dla 2 os.)
Lody tajskie, jak sama nazwa wskazuje, wywodzą się z Tajlandii. To jeden z najsłynniejszych przysmaków obecnych na straganach w tym regionie. Przechadzając się po uliczkach, można dostrzec wiele stoisk ze zmrożonymi płytami, na których na oczach klientów robione są charakterystyczne rulony.
Tajski deser lodowy cieszy się coraz większą popularnością także poza Tajlandią. Stały się jedną z najciekawszych słodkości ostatnich lat. Choć ich smak jest zbliżony nieco do tradycyjnych lodów, bez wątpienia zachwycają swoją ciekawą formą.
Lody pochodzące z Tajlandii przygotowuje się w bardzo ciekawy sposób. W pierwszej kolejności należy przyrządzić masę, bazując na śmietance lub mleczku kokosowym. Jako dodatki wykorzystuje się rozmaite owoce, bakalie, czekoladę czy ciasteczka. W ten oto sposób bez problemu można stworzyć deser, który odpowiada upodobaniom smakowym. Powstałą masę wylewa się na dobrze zmrożoną blachę. Z powodzeniem można wykorzystać także specjalne maszynki do robienia tajskich lodów. Następnie delikatnie zmrożoną masę zwija się w charakterystyczne rulony za pomocą szpatułek. Co ciekawe, ze względu na ciekawy sposób przygotowania często nazywa się je lodami smażonymi czy „stir-fry”. Serwuje się je w miseczce, udekorowane dodatkami w postaci orzeszków, czekolady czy listków mięty.
Tajskie to świetna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Doskonale sprawdzą się w szczególności w upalne, letnie dni. To świetna, orzeźwiająca przekąska w ciągu dnia. Będzie idealnym pomysłem na oryginalny deser podczas przyjęć i imprez. Swoją oryginalnością z pewnością zaskoczy gości!
Lubisz eksperymentować w kuchni? A może poszukujesz nowych smaków? To doskonała okazja do przygotowania tajskich, znakomitych lodów! Poznaj nasz przepis na wyśmienite lody w formie rulonów o smaku kokosowo-malinowym.
Lista zakupów:
Składniki:
- 200 ml mleczka kokosowego
- 80 g mrożonych malin
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Uwaga: Do wykonania tego przepisu niezbędna będzie także maszynka do lodów tajskich lub bardzo dobrze zmrożona blaszka.
Do mleczka kokosowego dodaj mrożone maliny, wiórki kokosowe, cukier oraz cukier waniliowy, a także sok z cytryny. Całość poszatkuj za pomocą szpatułek. Wyciągnij dobrze zmrożoną blachę z zamrażarki i wylej na nią powstałą masę. Rozprowadź ją równomiernie po blaszce i odczekaj chwilę, aż masa nieco zamarznie. Następnie zeskrob masę szpatułką formując niewielkie rulony, a następnie przełóż je do misek lub papierowych kubeczków.
Smacznego!