Makaron udon z kurczakiem i warzywami w stylu koreańskim

2024-04-10
Makaron udon z kurczakiem i warzywami w stylu koreańskim

Makaron udon z kurczakiem i warzywami w stylu koreańskim (dla 2 os.)

Kuchnia koreańska jest pełna aromatów, a świadczyć może o tym lista różnorodnych składników do przygotowania makaronu udon z kurczakiem i warzywami. Wbrew pozorom jest łatwa w przygotowaniu, a jakże niecodzienna. Wszystko dzięki temu, że makaron udon nie wymaga wcześniejszego gotowania. Wystarczy dodać go na końcu i gotować z reszta składników przez 5 minut.

Chrupiący kurczak, świeżo usmażone równie kruche warzywa i wyraziste przyprawy tworzą harmonijną kompozycję.

Nasza propozycja to idealny wybór dla wszystkich, którzy pragną eksplorować kuchnię azjatycką w wygodnym domowym otoczeniu. Zamów typowo azjatyckie składniki z tego przepisu jeszcze dziś i spróbuj przygotować makaron udon z kurczakiem i warzywami w swojej własnej kuchni.

Geneza powstania przepisu na makaron udon z kurczakiem i warzywami w stylu koreańskim może być związana z różnorodnymi wpływami kulinarnymi, jakie Korea otrzymywała na przestrzeni wieków. Makaron udon, choć pierwotnie pochodzi z Japonii, jest szeroko używany i uwielbiany także w Korei. Koreańczycy, jak wiele innych kultur, lubią eksperymentować z różnymi składnikami i sposobami przygotowania potraw, aby dostosować je do swoich gustów i preferencji kulinarnych.

Lista zakupów:

Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów mun (ciętych)
  • 200 g fileta z kurczaka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka czosnku (w proszku)
  • mąka ziemniaczana (do obtoczenia mięsa przed smażeniem)
  • 100 ml oleju rzepakowego do smażenia  
  • 50 g białej cebuli
  • 50 g czerwonej papryki
  • 50 g zielonej papryki
  • 100 g cukinii
  • 50 g kapusty pak choi
  • 20 g świeżego imbiru
  • 20 g świeżego czosnku  

Sposób przygotowania:

Grzyby mun zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut.

Filet z kurczaka oczyść i pokrój w cienkie paski, następnie dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem, wymieszaj dokładnie w mące ziemniaczanej i smaż na głębokim oleju przez 5 minut. Odstaw na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu.  

Wszystkie warzywa pokrój w podobnej wielkości paski. Imbir i czosnek pokrój na drobno. Smaż w szerokim garnku, na rozgrzanym oleju przez 5 minut.

Następnie dodaj namoczone wcześniej grzyby mun.

W drugim garnku umieść wszystkie składniki na sos, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Wtedy dodaj wcześniej przygotowanego kurczaka, warzywa, makaron udon, wymieszaj i gotuj przez około 5 minut.

Udekoruj ziarnem sezamu, pokrojonym szczypiorkiem i kiełkami fasoli mung.

Smacznego!  

 

Przepis powstał przy współpracy z Restauracjami Olimp. Zachęcamy do sprawdzenia, jaki kierunek obraliśmy we wspólnej akcji promocyjnej: ZAJRZYJ TUTAJ

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2024

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
5.00 / 5.00 17 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-05-24
Bardzo szybka realizacja zamówienia
2023-05-14
Bardzo miła i profesjonalna obsługa!!!
pixelpixel