Makaron udon z kurczakiem i warzywami w stylu koreańskim
Makaron udon z kurczakiem i warzywami w stylu koreańskim (dla 2 os.)
Kuchnia koreańska jest pełna aromatów, a świadczyć może o tym lista różnorodnych składników do przygotowania makaronu udon z kurczakiem i warzywami. Wbrew pozorom jest łatwa w przygotowaniu, a jakże niecodzienna. Wszystko dzięki temu, że makaron udon nie wymaga wcześniejszego gotowania. Wystarczy dodać go na końcu i gotować z reszta składników przez 5 minut.
Chrupiący kurczak, świeżo usmażone równie kruche warzywa i wyraziste przyprawy tworzą harmonijną kompozycję.
Nasza propozycja to idealny wybór dla wszystkich, którzy pragną eksplorować kuchnię azjatycką w wygodnym domowym otoczeniu. Zamów typowo azjatyckie składniki z tego przepisu jeszcze dziś i spróbuj przygotować makaron udon z kurczakiem i warzywami w swojej własnej kuchni.
Geneza powstania przepisu na makaron udon z kurczakiem i warzywami w stylu koreańskim może być związana z różnorodnymi wpływami kulinarnymi, jakie Korea otrzymywała na przestrzeni wieków. Makaron udon, choć pierwotnie pochodzi z Japonii, jest szeroko używany i uwielbiany także w Korei. Koreańczycy, jak wiele innych kultur, lubią eksperymentować z różnymi składnikami i sposobami przygotowania potraw, aby dostosować je do swoich gustów i preferencji kulinarnych.
Lista zakupów:
Składniki:
- 50 g suszonych grzybów mun (ciętych)
- 200 g fileta z kurczaka
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 płaska łyżeczka czosnku (w proszku)
- mąka ziemniaczana (do obtoczenia mięsa przed smażeniem)
- 100 ml oleju rzepakowego do smażenia
- 50 g białej cebuli
- 50 g czerwonej papryki
- 50 g zielonej papryki
- 100 g cukinii
- 50 g kapusty pak choi
- 20 g świeżego imbiru
- 20 g świeżego czosnku
- 400 g makaronu udon
- Sos:
- 7 g mielonego pieprzu syczuańskiego
- 20 g pasty gochujang
- 100 ml marynaty BBQ Bulgogi
- 50 g sosu hoisin
- 7 g płatków chilli gochugaru
- 50 ml oleju sezamowego 100%
- 200 ml wody
- Dekoracja:
- sezam biały
- szczypiorek
- kiełki fasoli mun
Sposób przygotowania:
Grzyby mun zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut.
Filet z kurczaka oczyść i pokrój w cienkie paski, następnie dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem, wymieszaj dokładnie w mące ziemniaczanej i smaż na głębokim oleju przez 5 minut. Odstaw na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Wszystkie warzywa pokrój w podobnej wielkości paski. Imbir i czosnek pokrój na drobno. Smaż w szerokim garnku, na rozgrzanym oleju przez 5 minut.
Następnie dodaj namoczone wcześniej grzyby mun.
W drugim garnku umieść wszystkie składniki na sos, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Wtedy dodaj wcześniej przygotowanego kurczaka, warzywa, makaron udon, wymieszaj i gotuj przez około 5 minut.
Udekoruj ziarnem sezamu, pokrojonym szczypiorkiem i kiełkami fasoli mung.
Smacznego!
Przepis powstał przy współpracy z Restauracjami Olimp. Zachęcamy do sprawdzenia, jaki kierunek obraliśmy we wspólnej akcji promocyjnej: ZAJRZYJ TUTAJ.