Marynata miso idealna na wege grilla
Marynata miso idealna na wege grilla
Zastanawiasz się, czym zaskoczyć gości? Co powiesz na wege grilla z azjatycką nutą? Przygotuj znakomitą marynatę miso, na którą przepis przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie. Poznaj go i zorganizuj orientalnego wege grilla!
Grill kojarzy się przede wszystkim z mięsną ucztą. Jednak wychodząc naprzeciw wszystkim preferującym wersję wege, przygotowaliśmy znakomitą marynatę, która świetnie sprawdzi się do grillowanych warzyw czy tofu. Sprawi, że zyskają one niepowtarzalny smak, który podbije niejedne kubki smakowe.
Przepis na naszą marynatę jest niezwykle prosty i szybki. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, a następnie zamarynować ulubione produkty. Marynata miso bazuje na japońskiej, sojowej paście miso. Dla niepowtarzalnego smaku recepturę wzbogaciliśmy o sos sojowy, sok z limonki, miód, czosnek czy olej sezamowy.
Marynatę miso polecamy w szczególności do warzyw np. cukinii, bakłażana, kukurydzy czy tofu, boczniaków i różnego rodzaju szaszłyków. Dzięki połączeniu wyrazistej pasty miso, kwaśnego soku z limonki, słonego sosu sojowego i słodkiego miodu, grillowane składniki uzyskają znakomity smak. Marynata miso świetnie sprawdzi się także do marynowania np. kurczaka.
Przygotuj się na grilla razem z Azją na talerzu. Zamów wszystkie potrzebne produkty w naszym sklepie i urządź orientalną ucztę.
Lista zakupów:
Składniki:
- 4 łyżki pasty miso
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Do miski dodaj pastę miso, olej sezamowy, sos sojowy, sok z limonki i miód. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do miski. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj. Marynuj ulubione warzywa czy tofu.
Smacznego!