Orientalny piernik

2025-12-04
Orientalny piernik
 

Przepis na orientalny piernik

 Przepis_na_orientalny_piernik_-_Azjanatalerzu.pl_-_600_x_400

Piernik to ciasto, które zawsze się sprawdza. Jest miękkie, wilgotne i pachnie przyprawami tak, że od razu robi się przytulnie. Nawet kawałek potrafi poprawić humor i wprowadzić w świąteczny nastrój.

Ten przepis to piernik w lekkim, azjatyckim klimacie. Zamiast zwykłej mąki pszennej używamy mąki ryżowej, dzięki czemu ciasto wychodzi delikatne i lekko puszyste. Mleczko kokosowe dodaje wilgoci i egzotycznej nuty, a masło i miód sprawiają, że piernik pozostaje miękki i aromatyczny.

Najważniejszą rolę odgrywają jednak przyprawy. Cynamon, imbir i klasyczna przyprawa do piernika odpowiadają za korzenny i lekko pikantny aromat ciasta. Kakao nadaje ciemniejszy kolor i lekko czekoladowy smak, a szczypta soli podkreśla wszystkie smaki, żeby całość nie była przesłodzona.

Na wierzchu piernik świetnie sprawdza się z polewą z gorzkiej czekolady z dodatkiem masła i mleczka kokosowego. Polewa jest gładka błyszcząca, ładnie wygląda i dobrze komponuje się z miękkim ciastem.

Spróbuj zrobić ten piernik i przekonaj się, jak miękki, aromatyczny i przyjemny w smaku może być! Idealny do kawy, herbaty, na święta albo po prostu, gdy masz ochotę na coś pysznego.

Lista zakupów:

Składniki (forma 20x20 cm lub keksówka 10x30 cm):

Ciasto:

  • 180 g mąki ryżowej;
  • 2 łyżki kakao (ciemnego, bez cukru);
  • 120 g cukru;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika;
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu;
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru;
  • szczypta soli;
  • 150 ml mleczka kokosowego;
  • 70 g masła;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego.

Polewa:

 

 Azjatyckie_przepisy_kulinarne_-_kod_rabatowy_10_-_Azjanatalerzu.pl

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Formę wyłóż papierem do pieczenia.

W misce połącz mąkę ryżową, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon, imbir  i sól.

W drugiej misce wymieszaj: mleczko kokosowe, roztopione masło, jajko, wanilię i miód. Masa powinna być jednolita.

Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj tylko do połączenia. Ciasto powinno być gładkie, gęste, bez grudek.

Przełóż ciasto do formy i piecz przez 25-30 minut. Patyczek powinien być prawie suchy – piernik ma zostać wilgotny, ale nie surowy. Wyjmij piekarnik z formy i odstaw do lekkiego przestudzenia (około 15-20 minut po upieczeniu). W tym czasie przygotuj polewę.

W rondelku lub kąpieli wodnej roztop czekoladę z masłem i mleczkiem kokosowym. Mieszaj, aż będzie idealnie gładka i lśniąca. Lekko przestudzony piernik polej polewą. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2025

Polecane

Cynamon mielony 1 kg

Cynamon mielony 1 kg

36,61 zł
36,61 zł / kg
Mleczko kokosowe 1 L

Mleczko kokosowe 1 L

23,67 zł
23,67 zł / l
Mleczko kokosowe 1 l HENG GUAN

Mleczko kokosowe 1 l HENG GUAN

22,98 zł
22,98 zł / l
Mleczko kokosowe 1 l

Mleczko kokosowe 1 l

23,11 zł
23,11 zł / l
Krem Kokosowy 20-22% 400 ml

Krem Kokosowy 20-22% 400 ml

9,05 zł7,50 zł
18,75 zł / l
Mleczko Kokosowe 17-19%  400 ml

Mleczko Kokosowe 17-19% 400 ml

3,59 zł
8,98 zł / l
Mleczko kokosowe 400ml 17-19%

Mleczko kokosowe 400ml 17-19%

7,71 zł
19,28 zł / l
Mleczko kokosowe 1l 17-19%

Mleczko kokosowe 1l 17-19%

16,06 zł
16,06 zł / l
Mąka ryżowa 1 kg

Mąka ryżowa 1 kg

9,63 zł
9,63 zł / kg
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 17 opinii
pixelpixel