Owsianka z pastą miso – wytrawna po azjatycku
Owsianka z pastą miso – wytrawna po azjatycku (dla 2 os.)
Do początku XX wieku znane były tylko cztery smaki: słodki, słony, kwaśny i gorzki. W 1908 r. pojawił się nowy smak – umami, oficjalnie uznany dopiero w 1985 r. W języku japońskim oznacza „pyszny”. Taka właśnie jest owsianka z pastą miso. Umami jest jak piąty bieg w kuchni. Z nim potrawy nabierają całkiem innego charakteru. Choć odznacza się delikatnością, trudno go określić, to bardzo wzbogaca dania. Przeczytaj wpis na blogu: Czy smak umami istnieje? Znajdź go w swojej kuchni.
Przykładem produktu bogatego w smak umami jest sfermentowana soja, obecna zarówno w sosie sojowym, jak i paście miso, a także wielu innych dodatkach stosowanych w kuchniach azjatyckich. Właśnie te dwa produkty nadadzą nowy wymiar tradycyjnym śniadaniom. Owsianka z pastą miso to smaczna alternatywa również na lunch czy kolację.
Ma unikalny charakter, a w wersji wytrawnej zaspokoi potrzeby tych, którzy preferują rozpoczęcie lub zakończenie dnia posiłkiem na słono. Jak każda inna, owsianka z pastą miso, nie tylko jest zdrowa i pożywna, ale rozpływa się w ustach, a jajko dopełnia przyjemności z jedzenia.
Lista zakupów:
Składniki:
- 200 ml mleczka kokosowego
- 3-4 łyżki jasnej pasty miso
- 200 ml wody
- 200 g płatków owsianych górskich
- 2 łyżeczka sosu sojowego
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- 2 jajka sadzone
- Garść zielonej cebulki lub posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki sezamu
Sposób przygotowania:
Wlej do garnka mleczko kokosowe. Podgrzej je, ale nie gotuj. Dodaj pastę miso dokładnie mieszając aż do jej rozpuszczenia. Dolej wodę, wsyp płatki owsiane i gotuj do uzyskania odpowiadającej Ci konsystencji. Dodaj sos sojowy i dopraw całość solą, pieprzem. Podawaj z jajkami sadzonymi. Posyp danie zieloną cebulką lub posiekaną natką pietruszki. Posyp prażonym na suchej patelni, na złocisty kolor sezamem.
Smacznego!