Pikantna kanapka z kimchi i serem

2025-11-26
Pikantna kanapka z kimchi i serem

Pikantna kanapka z kimchi i serem

 

 Przepis_-_Pikantna_kanapka_z_kimchi_i_serem_-_Azjanatalerzu.pl_600_x_300

Kto nie lubi kanapek? Są szybkie, wygodne i zawsze można je zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na piknik. Jeżeli masz już dość klasycznych kanapek z szynką i serem, dziś mamy dla Ciebie coś zupełnie innego – wariację kanapek w stylu koreańskim, której jeszcze nie próbowałeś! Połączenie chrupiącego chleba, ciągnącego się sera i wyrazistego, pikantnego kimchi sprawi, że Twoja kanapka przestanie być nudna!

Kimchi to tradycyjna koreańska kiszona potrawa warzywna, najczęściej przygotowywana z kapusty pekińskiej, rzodkwi i różnorodnych przypraw, takich jak czosnek, imbir i chilli. Jest aromatyczne, lekko pikantne i kwaskowate, a jednocześnie pełne umami – smaku, który idealnie podkreśla inne składniki.

Wybór odpowiedniego chleba do tych kanapek jest kluczowy. Najlepiej sprawdzi się pieczywo pszenne lub na zakwasie – chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Jeśli chodzi o ser, najlepiej użyć takiego, który dobrze się topi, np. cheddar, mozzarella czy gouda. Dzięki temu kanapka będzie ciągnąca się i kremowa.

Majonez japoński to kolejny element, który podkręca smak tej kanapki. Jest delikatniejszy i bardziej kremowy niż tradycyjny majonez, co sprawia, że ostre kimchi zostaje lekko złagodzone.

Kanapka z kimchi to szybka przekąska, która smakuje jak małe kulinarne odkrycie – pełna kontrastów i przyjemnej ostrości. Śmiało eksperymentuj i dodawaj własne ulubione składniki – smaki na pewno Cię zachwycą.

Lista zakupów:

Składniki (na 2 kanapki):

  • 4 kromki chleba (pszenny lub na zakwasie);
  • 100-140 g kimchi;
  • 4-6 plastrów ulubionego sera (cheddar, mozzarella, gouda);
  • 2 łyżeczki masła;
  • 1 łyżeczka japońskiego majonezu;
  • kilka plasterków ogórka kiszonego.
 Azjatyckie_przepisy_kulinarne_-_kod_rabatowy_10_-_Azjanatalerzu.pl

Sposób przygotowania:

Kimchi pokrój na mniejsze kawałki i odsącz z nadmiaru soku. Ser pokrój w plastry lub zetrzyj na tarce. Ogórek kiszony pokrój w plasterki.

Kromki chleba posmaruj cienko masłem po zewnętrznej stronie (tej, która będzie smażona). Rozsmaruj cienką warstwę japońskiego majonezu na wnętrzu kromki – najlepiej na jednej kromce.

Na kromce z majonezem ułóż ser. Następnie równomiernie rozłóż kimchi. Przykryj drugą kromką chleba. Powtórz dla drugiej kanapki.

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Połóż kanapki masłem do dołu i smaż 2-4 minuty, aż spód będzie złocisty. Delikatnie odwróć i smaż kolejne 2-4 minuty, aż ser się rozpuści, a chleb stanie się chrupiący.

Każdą kanapkę możesz pokroić na pół, aby było widać warstwy sera i kimchi. Ułóż połówki na talerzu. Podawaj z plasterkami ogórka kiszonego.

Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2025

Polecane

Sos majonezowo-czosnkowy 500 g

Sos majonezowo-czosnkowy 500 g

28,85 zł
57,70 zł / kg
Kimchi 1 kg

Kimchi 1 kg

35,00 zł
35,00 zł / kg
Majonez japoński 500 g KEWPIE

Majonez japoński 500 g KEWPIE

19,19 zł
38,38 zł / kg
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 17 opinii
pixelpixel