Przepis na indyjską herbatę masala chai
Przepis na indyjską herbatę masala chai (dla 2 os.)
Masala chai – inaczej masala czaj lub masala ćaj – to najpopularniejsza indyjska herbata o bardzo aromatycznym, ostrym smaku. Swoją ostrość zawdzięcza specjalnej mieszance przypraw (słowo masala w języku hindi oznacza właśnie mieszankę przypraw) i, co ciekawe, każda hinduska rodzina przygotowuje ją na swój sposób. Niezmienny jednak pozostaje skład masala chai bazujący na kilku składnikach: czarna herbata, mleko, dodatek słodzący (cukier biały, brązowy lub czarny, miód czy melasa) oraz przyprawy. Proporcje mieszanki do masala chai są zmienne, ale zwykle można znaleźć w niej kardamon, cynamon, imbir, pieprz czarny mielony lub w całości, goździki czy kolendrę.
Ciekawą odmianą masala chai jest mocha chai, czyli inaczej mocha ćaj – wzbogacona o kakao. Serwuje się ją z bitą śmietaną posypaną pudrem z czekolady lub cynamonem.
Masala chai można przygotowywać na różne sposoby. Wypróbuj naszą propozycję!
Lista zakupów:
- 400 ml wody (100 ml + 300 ml)
- 10 g czarnej herbaty
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczka pieprzu czarnego
- 4 goździki
Sposób przygotowania:
Do 100 ml wody wsyp przyprawy i cukier, zagotuj. W 300 ml wody zaparz herbatę, a następnie dolej ją razem z mlekiem do gotującej się wody z przyprawami. Ponownie doprowadź do wrzenia. Przed podaniem masala chai odstaw herbatę na kilka minut, by napar wzbogacił się aromatem przypraw. Smacznego!