Przepis na indyjską herbatę masala chai

2021-02-04
Przepis na indyjską herbatę masala chai

Przepis na indyjską herbatę masala chai (dla 2 os.)

Masala chai – inaczej masala czaj lub masala ćaj – to najpopularniejsza indyjska herbata o bardzo aromatycznym, ostrym smaku. Swoją ostrość zawdzięcza specjalnej mieszance przypraw (słowo masala w języku hindi oznacza właśnie mieszankę przypraw) i, co ciekawe, każda hinduska rodzina przygotowuje ją na swój sposób. Niezmienny jednak pozostaje skład masala chai bazujący na kilku składnikach: czarna herbata, mleko, dodatek słodzący (cukier biały, brązowy lub czarny, miód czy melasa) oraz przyprawy. Proporcje mieszanki do masala chai są zmienne, ale zwykle można znaleźć w niej kardamon, cynamon, imbir, pieprz czarny mielony lub w całości, goździki czy kolendrę.

Ciekawą odmianą masala chai jest mocha chai, czyli inaczej mocha ćaj – wzbogacona o kakao. Serwuje się ją z bitą śmietaną posypaną pudrem z czekolady lub cynamonem.

Masala chai można przygotowywać na różne sposoby. Wypróbuj naszą propozycję!

Lista zakupów:

Sposób przygotowania:

Do 100 ml wody wsyp przyprawy i cukier, zagotuj. W 300 ml wody zaparz herbatę, a następnie dolej ją razem z mlekiem do gotującej się wody z przyprawami. Ponownie doprowadź do wrzenia. Przed podaniem masala chai odstaw herbatę na kilka minut, by napar wzbogacił się aromatem przypraw. Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Luty 2021

Polecane

Cynamon mielony 1 kg

Cynamon mielony 1 kg

36,61 zł
36,61 zł / kg
Pieprz czarny mielony 1 kg

Pieprz czarny mielony 1 kg

63,98 zł
63,98 zł / kg
Kardamon zielony  mielony 1 kg

Kardamon zielony mielony 1 kg

145,71 zł
145,71 zł / kg
Zaufane Opinie IdoSell
5.00 / 5.00 17 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-03-09
Bardzo szybka wysyłka!
2023-02-15
SZYBKA REALIZACJA ZAMÓWIENIA.TOWAR ZGODNY Z OPISEM.POLECAM
pixelpixel