Przepis na krewetki w sosie imbirowym
Przepis na krewetki w sosie imbirowym (dla 2 os.)
Krewetki w sosie imbirowym to świetne danie dla osób prowadzących zdrowy styl życia. Jest lekkostrawne, a dzięki delikatnym i smacznym krewetkom ma wysoką wartość odżywczą przy niskiej zawartości tłuszczów nasyconych (0,8 g na 100 g mięsa) i niskiej kaloryczności. Krewetki w sosie imbirowym to bogate źródło dobrze przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz cennych składników mineralnych, takich jak fosfor, wapń czy glikofosforan, które nadają temu daniu właściwości afrodyzjaku.
Rozgrzewające i pobudzające krążenie działanie mają także przyprawy zawarte w przepisie na krewetki w sosie imbirowym. Imbir, znane chińskie kłącze, zawiera prozdrowotne olejki eteryczne (gingerol i zinferon), a sama roślina znana jest z właściwości bakteriobójczych, przeciwzapalnych i przeciwbólowych, wzmacnia odporność, poprawia koncentrację i jest uznawana za superfoods.
Dziś proponujemy specjalne połączenie tych składników: krewetki w sosie imbirowym podane z ryżem lub makaronem.
Lista zakupów:
- 4 posiekane dymki
- 1 posiekany korzeń imbiru (ok. 4 cm)
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 30 ml sherry (wzmacnianego wina)
- 30 ml sosu sojowego
- 200 g krewetek
- 1/2 czerwonej papryki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego
- ryż lub makaron
Sposób przygotowania:
Dymkę pokrój w krążki. Korzeń imbiru obierz i bardzo drobno posiekaj. Włóż do rondla wszystkie składniki poza krewetkami i papryką. Zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu przez ok. 2 min. Dodaj krewetki i pokrojoną w słupki czerwoną paprykę. Gotuj jeszcze przez ok. 3 min. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ryżem lub ulubionym makaronem przygotowanym według wskazań na opakowaniu. Smacznego!