Przepis na sernik japoński
Przepis na sernik japoński (na 10 porcji)
Przepis na sernik japoński znany również pod nazwą soft cotton japanese cheesecake, to obowiązkowa pozycja dla każdego miłośnika tego deseru! Jego miękka, wręcz piankowa struktura odróżnia go od tradycyjnych wypieków. Pieczony jest bez spodu, dlatego zyskał miano najdelikatniejszego z serników - rozpływa się w ustach jak suflet. Wypróbuj przepis na sernik japoński przy dowolnej okazji, to świetny pomysł na lekki deser w stylu azjatyckim. Choć kremowy, jest mniej kaloryczny niż jego klasyczny odpowiednik. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami, z konfiturą lub musem owocowym, ale i innym ulubionym słodkim sosem. Pięknie wygląda przyprószony cukrem pudrem. Dodatki dodawaj na ostudzone ciasto.
By uzyskać zielony kolor oraz smak herbaty matcha, wymień część skrobi na herbaciany proszek.
Co zrobić żeby Twój wypiek był puszysty i nie opadał? Pamiętaj, aby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika zbyt często. Sernik japoński będzie gotowy, gdy włożony do środka patyczek będzie suchy. Po zakończeniu pieczenia, uchyl drzwiczki piekarnika i w taki sposób pozwól i mu się wystudzić.
Lista zakupów:
Składniki:
- 250 g serka typu philadelphia lub serka śmietankowego do sushi
- 100 ml mleka
- 50 g masła
- 6 jajek
- 140 g drobnego cukru lub zmiksowanego cukru palmowego
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 60 g mąki pszennej
- 20 g skrobi ziemniaczanej lub mąki z tapioki
LUB
- 10 g skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
- 10 g sproszkowanej zielonej herbaty matcha (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Rozpuść w kąpieli wodnej trzy składniki: serek, mleko i masło. Oddziel żółtka od białek. Ubij na sztywno białka i zmieszaj z masą. Dodaj pozostałe składniki: żółtka, cukier, sól, sok z cytryny, mąkę pszenną, skrobię i opcjonalnie proszek herbaty matcha. Piecz przez 70 min. w temp. 160°C z termoobiegiem (napowietrza masę serową) i w kąpieli wodnej, np. z żaroodpornym naczyniem z wrzącą wodą - powinna sięgać do połowy wysokości formy z ciastem. Po wystudzeniu podawaj ze świeżymi owocami lub konfiturą.
Smacznego!