Przepis na tonkatsu (japoński kotlet schabowy)

2024-10-17
Przepis na tonkatsu (japoński kotlet schabowy)

 Przepis na tonkatsu (japoński kotlet schabowy)

Jeśli myślisz, że kotlet schabowy to klasyk wyłącznie polski, czas odkryć jego japoński odpowiednik – tonkatsu. Tonkatsu to chrupiące, soczyste danie z mięsa wieprzowego, które zdecydowanie polecamy spróbować!

Nazwa „tonkatsu” pochodzi od słów „ton” (wieprzowina) i „katsu” (kotlet). Chociaż tonkatsu to tradycyjna japońska potrawa, jego korzenie sięgają Europy. Pod koniec XIX wieku, gdy Japonia otworzyła się na wpływy Zachodu, kucharze zaczęli eksperymentować z daniami europejskimi, dostosowując je do lokalnych gustów. W ten sposób powstało tonkatsu, które w swojej pierwotnej formie inspirowane było zachodnim kotletem, a już w XX wieku stało się nieodłącznym elementem japońskiego menu.

Zastanawiasz się, czym się różni tonkatsu od kotletu schabowego? Znamy odpowiedź: panierką! To właśnie panierka panko stanowi klucz do sukcesu tonkatsu. W przeciwieństwie do tradycyjnej, drobno mielonej bułki tartej, panko ma większe, ząbkowane kawałki, które podczas smażenia tworzą wyjątkowo chrupiącą skorupkę. Jest to specjalny rodzaj bułki tartej, który jest mniej tłusty i bardziej puszysty, a kotlet zachowuje swoją soczystość. Panierka jest więc mniej ciężka, a przy tym doskonale chrupiąca.

Klasyczne tonkatsu serwuje się z ryżem, sosem tonkatsu oraz poszatkowaną kapustą, którą można polać lekkim dressingiem z olejem sezamowym. Poza tym tonkatsu świetnie komponuje się z zupą miso oraz japońskimi marynatami, tworząc sycący, ale zbilansowany posiłek.

Jeśli jeszcze nie próbowałeś tonkatsu, koniecznie dodaj je do swojej listy kulinarnych przygód!

Lista zakupów:

Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości (około 1-1,5 cm grubości)
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka panierki panko
  • olej roślinny (do smażenia)

Sposób przygotowania:

Plastry schabu rozbij tłuczkiem, aby były cieńsze. Możesz użyć folii spożywczej, aby mięso nie przyklejało się do tłuczka. Dopraw mięso solą i pieprzem z obu stron.

Przygotuj trzy talerze: jeden z mąką, drugi z roztrzepanym jajkiem, a trzeci z bułką panko. Każdy kotlet obtocz najpierw w mące (nadmiar strząśnij), potem zanurz w jajku i na końcu obtocz w panierce panko, delikatnie dociskając, aby dobrze się przykleiła.

W tym przepisie zalecamy stosować technikę podwójnego smażenia, która sprawia, że kotlety są wyjątkowo chrupiące. Pamiętaj o tym, że smażymy każdy kotlet osobno, aby utrzymać stabilną temperaturę oleju i zapewnić równomierne wysmażenie.

W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej olej do ok. 170 stopni. Oleju powinno być na tyle dużo, aby kotlety były zanurzone przynajmniej do połowy. Smaż kotlety przez około 1,5-2 minuty z każdej strony, aż staną się jasnozłociste. Mięso nie musi być w pełni chrupiące, to dopiero pierwszy etap smażenia. Odsącz kotlety na papierowym ręczniku i pozwól im lekko przestygnąć przed kolejnym smażeniem.

Ponownie smaż każdy kotlet osobno, przez około 1-2 minuty, aż nabiorą intensywnego, złotobrązowego koloru i będą bardzo chrupiące. Odsącz kotlety na papierowym ręczniku od nadmiaru tłuszczu.

Na koniec pokrój kotlety na 4-6 kawałków i podawaj z ryżem, kapustą i sosem tonkatsu lub sosem Sriracha.

Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Październik 2024

Polecane

Panierka Panko 1 kg

Panierka Panko 1 kg

19,16 zł
19,16 zł / kg
Panierka Panko 10-12 mm 1 kg

Panierka Panko 10-12 mm 1 kg

20,21 zł
20,21 zł / kg
Panierka Panko 5-7 mm 1 kg

Panierka Panko 5-7 mm 1 kg

28,60 zł
28,60 zł / kg
Sriracha sos chili wasabi 455 ml

Sriracha sos chili wasabi 455 ml

25,47 zł
55,98 zł / l
Zaufane Opinie IdoSell
5.00 / 5.00 17 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-06-07
Szybko, sprawnie i miła obsluga
2023-03-12
Wyjście na przeciw klienta to bardzo dobra praktyka. Dziękujemy za zrozumienie sytuacji i realizację zamówienia.
pixelpixel