Pyszny i kremowy sernik kokosowy
Pyszny i kremowy sernik kokosowy
Sernik kokosowy to wyśmienity deser, który zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale także rozpływającą się w ustach, kremową konsystencją i nutą egzotycznego kokosa. Przygotuj go już dziś w swoim domu, korzystając z naszego przepisu!
Nasz sernik to połączenie klasycznego ciasta, jakim jest sernik z kokosowym twistem. Kruchy spód i delikatna, puszysta masa, wzbogacona intensywnym smakiem kokosa, tworzą wyjątkowy smak. Nasz sernik kokosowy z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zarówno klasycznych deserów, jak i tych o egzotycznym charakterze.
Przygotowanie sernika kokosowego jest niezwykle proste. Kluczowe są odpowiednie produkty, aby smak ciasta był intensywny. Dzięki składnikom, takim jak wiórki kokosowe i mleczko kokosowe, sernik będzie miał niesamowity aromat. Kremowej konsystencji doda serek śmietankowy. Kropkę nad „i” postawi oprószenie sernika wiórkami kokosowymi.
Sernik kokosowy to wyśmienita propozycja na pyszny deser. Idealnie komponuje się z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty. Serwuj to znakomite ciasto na przyjęciach i spotkaniach w gronie przyjaciół. Świetnie sprawdzi się też jako ciasto na wszelkiego rodzaju świętach i uroczystościach.
Lista zakupów:
Składniki:
Spód:
- ½ kostki masła
- 150 g herbatników lub ciasteczek zbożowych
- 5 łyżek wiórków kokosowych
Masa serowa:
- 6 jajek
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 kg serka śmietankowego
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 szczypta soli
Do dekoracji:
- 3 łyżki wiórków kokosowych (lub płatków kokosowych)
Sposób przygotowania:
Zacznij od wyłożenia okrągłej blaszki papierem do pieczenia. Masło rozpuść. Herbatniki i wiórki kokosowe zmiksuj na pył i połącz z masłem. Gotową mieszankę wyłóż na blaszkę, dokładnie dociskając. Blaszkę ze spodem włóż do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie przygotuj masę serową. Żółtka oddziel od białek. Połącz żółtka z cukrem pudrem i ubij na gładką, puszystą masę. Następnie dodaj serek śmietankowy, mleczko kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj. Ubij białka ze szczyptą soli i dodaj do masy. Gotową masę przelej na przygotowany wcześniej spód.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na samym dole piekarnika umieść naczynie z wodą. Nad naczyniem umieść blaszkę z sernikiem i piecz około godzinę. Po tym czasie uchyl piekarnik i pozostaw sernik jeszcze na około 15 minut. Kiedy sernik ostygnie, udekoruj go wiórkami kokosowymi.
Smacznego!